A rettegő Putyin már a saját embereiben sem bízik

HírKlikk 2023. szeptember 10. 19:15 2023. szept. 10. 19:15

Annyira félti az életét Putyin az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat egykori tisztje szerint, hogy a saját biztonsági személyzetéhez sincs bizalma.

Vitalij Brizsatyij, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB egykori tisztje arról beszélt egy független orosz tévécsatornának adott interjúban, hogy ő volt a felelős Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese és Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetője titkos krími rezidenciáinak biztosításáért, amelyek Putyin rezidenciájának közvetlen közelében vannak – írja az Index.

Szerinte Putyin annyira bizalmatlan, hogy még saját biztonsági személyzete sem tudja, pontosan hol is tartózkodik az elnök. Előfordulhat ugyanis, hogy az elnök személyes biztonságáért felelős őröknek azt mondják, hogy Putyin éppen a rezidenciáján pihen, mire az egész személyzet a rezidencia biztosítására siet, miközben az elnök valójában egy teljesen más helyen tartózkodik.

Brizsatyij említett egy példát, amikor Putyinnak az Oroszország által megszállt Krímben tett látogatásaikor egyszerre két repülőtéren, Szevasztopolban és Szimferopolban is bejelentették az érkezését, amelyek egymástól több mint 100 kilométerre vannak. Putyin azonban teljesen más közlekedési módot is választhatott, beleértve a tengeri utazást is.

Az egykori FSZB tiszt szerint ez is jól mutatja, hogy Putyin mennyire félti az életét. Mint elmondta, az ukrajnai háború kitörése után ábrándult ki Putyinból, és le akart mondani a tisztségéről, de ez a szándéka ellenállásba ütközött. Azzal fenyegették, hogy a frontvonalra vezénylik. Végül sikerült külföldi útlevelet szereznie, és feleségével együtt tartózkodási engedélyt kapott Ecuadorban.