A Rubik kocka diadalútja máig tart

HírKlikk 2020. szeptember 18. 13:55 2020. szept. 18. 13:55

A The New York Times rendkívül hosszú cikket közölt abból az alkalomból, hogy hamarosan megjelenik a Bűvös Kocka feltalálójának, Rubik Ernőnek a „Cubed” című könyve. A cikkben Rubikkal Skype-on készült interjú is szerepel. A lap 1986-ban egy kvázi nekrológot közölt a kockáról, amelyben azt írta, hogy a kocka fényes meteor volt, de kiégett. Ez azonban elhamarkodottnak bizonyult.

Rubik a kockát 1974-ben találta fel, és azóta kiderítették: a kis kockák elrendezésére 43,252,003,274,489,856,000 variáció létezik, de csak egy helyes. Rubik Ernő elmondta: eredetileg maga sem volt biztos abban, hogy a feladat megoldható, és mély megkönnyebbülés volt a számára, amikor egy hónapi munkával a világon elsőként megoldotta, és csak akkor szabadalmaztatta. Ma már a megoldás világrekordja 3,47 másodperc, egy kínai fiatalember tartja 2018 óta – írja a The New York Times.

Csak az eredetiből több mint 350 millió darabot adtak el a világon, és akkor a koppintásokról még nem esett szó. A Rubik kocka a világ leghosszabb életű és legőrjítőbb játéka lett, amely foglyul ejt programozókat, filozófusokat és művészeket, és amelyről könyvek százait írták. „Zseniális találmány, időmúlatás, taneszköz, intellektuális kihívás, a metaforák forrása és inspiráció” – írta a kockáról Douglas Hofstadter tudatkutató.

A terjedelmes cikk ismertette Rubik Ernő életét, a kocka létrejöttének folyamatát, elterjedésének történetét, és persze sokat idézett az új könyvből. Megállapítja: a The New York Times már 1986-ban közölt egy kvázi nekrológot, amelyben azt írta, hogy a kocka „fényes meteor volt, de kiégett." Ez azonban elhamarkodottnak bizonyult, mert a kilencvenes években az új generáció újra felfedezte, és újra lelkesedett érte: van bajnokság a megoldás sebességére, az ejtőernyőzés közben, a víz alatti, a bekötött szemmel és zsonglőrködés közben való megoldásra: a Kocka Világszövetség csak a sebességi bajnokságokból évi mintegy ezer versenyt tart nyilván. 

Forrás: Hírklikk