A sajtó túlélése a tét

HírKlikk 2020. május 5. 06:47 2020. máj. 5. 06:47

Magyarországon a független sajtó az utolsó napjait éli – nyilatkozta az ARD német közszolgálati műsorszórónak Urbán Ágnes médiakutató, akit a Sajtószabadság Világnapja alkalmából szólaltattak meg. A cikk szerint a sajtószabadság világméretű romlásának vagyunk egyébként is tanúi. „A vírus pénzügyi és politikai oldalról támadja a sajtót” címmel megjelent összeállítás Magyarországról szóló része megállapítja: a független sajtó reklámbevételei erősen csökkennek, kétségessé vált a gazdasági túlélés.

A cikk Urbán Ágnest idézte. A médiakutató elmondta: a független sajtó helyzete már a járvány előtt sem volt jó, de a helyzet március óta mind gazdasági, mind politikai tekintetben jelentősen romlott. A korlátozások miatt, a reklámbevételek szerinte teljesen megszűntek, noha a független sajtó kizárólag a piacról él, ellentétben az állam által támogatott kormánysajtóval. A bevételek olyannyira visszaestek – 20-50 százalékkal –, hogy a független és kritikus sajtó túlélése forog kockán. Már csökkentették a fizetéseket, elbocsátottak újságírókat. Emellett a március 30-án elfogadott felhatalmazási törvény komolyan megfélemlítette az újságírókat, és beszélgetőtársaikat: az újságírók ugyan nem számolnak azzal, hogy a törvény alapján valóban bebörtönzik őket, de maga a fenyegetés is elég sok vitatott téma elkerüléséhez. A kritikus írásokat a kormányhű sajtó és annak szereplői reflex-szerűen „hamis hírként” diszkreditálják, hogy aláássák a független sajtó hitelét.

Még nehezebb lett hozzájutni megbízható információkhoz: a kormány kizárólag online sajtóértekezleteket szervez, és ezeken gyakorlatilag csak a kormánysajtó kérdéseire válaszolnak. Az egészségügyben illetékes miniszter megtiltotta a kórházak igazgatóinak, hogy nyilatkozzanak a sajtónak, a kormány igyekszik minimalizálni minden olyan információt, amely nem felel meg a kormány vonalának –- írták a szerzők.

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom