A SOTE gyermekklinikáján két dolgozónál is kimutatták a vírust

HírKlikk 2020. március 28. 09:40 2020. márc. 28. 09:40

Második koronavírustesztje eredményét várja a Semmelweis Egyetem (SE) I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyik alkalmazottja. Az intézmény két olyan egészségügyi alkalmazottjáról is tud, akik igazoltan megfertőződtek a SARS-CoV-2 vírussal – tudta meg a Qubit.

A Qubit megkereste kérdéseivel a gyermekklinikát vezető Szabó Attilát, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettesét. A professzor a portálnak elmondta, hogy eddig 98 alkalmazottat teszteltek koronavírusra, vasárnap estig pedig mindenkit leszűrnek, és eddig két fertőzött munkatársat találtak.

Közölte, hogy az első kolléga esetében az igen enyhe tünetei (nátha) miatt négy napon át nem merült fel az érintettsége. Maszkot hordott, aminek köszönhetően, a közvetlen kollégái és az osztályon gondozott betegek közül senkit nem fertőzött meg. Egyedül a Rókusban izolált, azóta is tünetmentes műtősfiú lehet kontaktént fertőzött.

Szabó Attila hozzátette, a szoros kontaktokat otthoni karanténban tartották az úgynevezett kizáró vizsgálatokig. Közülük pedig senki nem járt be dolgozni, és elvégezték az előírásoknak megfelelő vizsgálatokat.

Leszögezte: a klinika minden dolgozója számára eddig is és jelenleg is rendelkezésre állt, illetve áll a feladata elvégzéséhez szükséges megfelelő védőeszköz, ahogy mindenütt rendelkezésre áll a fertőtlenítő is.

A magyar kórházakban régóta fennálló állapotok a klinika egyik alkalmazottja szerint, a mostani helyzetben különösen nagy veszélynek teszik ki az ott dolgozó egészségügyi személyzetet és a a betegeket is.