A strasbourgi bírósághoz fordul több mint 60 transznemű magyar

HírKlikk 2023. november 17. 19:40 2023. nov. 17. 19:40

A nem- és névváltoztatás ellehetetlenítése miatt fordulnak a strasbourgi bírósághoz. A Háttér Társaság képviseli az ügyüket.

Az Alkotmánybíróság idén februárban úgy határozott, hogy a transzneműek nem- és névváltásának tiltása nem sérti az Alaptörvényt. A Háttér Társaság jogsegélyszolgálata úgy döntött, hogy emiatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordul a nem jogi elismerésének visszaállítása érdekében – írja a hvg.hu.

Felhívásukra akkor közel száz érintett magyar ember jelentkezett, és a stratégiai pereskedésnek első körében 61 kérelmet be is nyújtottak az EJEB-hez.

Magyarországon csaknem két évtizeden keresztül lehetőségük volt a transznemű embereknek ahhoz, hogy nemüket és nevüket hivatalos irataikban megváltoztassák, de az Országgyűlés 2020 tavaszán, a Covid-járvány idején, egy salátatörvénybe rejtve megtiltotta a nem jogi elismerését a transznemű és interszex embereknek.

A hatályos magyar szabályozás a jogvédő szervezet szerint szöges ellentétben áll az EJEB joggyakorlatában lefektetett, a transz emberek jogait védeni hivatott szabályozási alapelvekkel. Az EJEB ugyanis már 2002-ben egyezménysértőnek ítélte azt a tagállami szabályozást, amely „a nemi hovatartozást pusztán biológiai szempontok" szerint határozta meg, a születési nemet megváltoztathatatlannak tekintő hazai szabály pedig pontosan ezt teszi.

Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom