A szakszervezetek továbbra is kiállnak az üzemorvosi szolgálat mellett

HírKlikk 2024. augusztus 31. 06:01 2024. aug. 31. 06:01

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Zlati Róbert úgy véli, a korábbi szabályokhoz képest nemcsak visszalépés, hanem alkotmányellenes is az az új rendelettervezet, amely szerint több fontos, stresszel és veszélyekkel együtt járó munkakörben, szakágazatban szeptembertől már nem lesz kötelező a foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat.

A szakszervezetek bírálják a rendelettervezetet, álláspontjuk szerint minden munkakörben fenn kell tartani a kötelező foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokat, mert az irodai munkát végzők is számos kockázatnak vannak kitéve. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint bár a tervezet több munkakörben, ágazatban továbbra is kötelezővé teszi a vizsgálatokat, jó néhány olyan fontos munkakör vagy szakmai szakágazat nincs rajta ezen listán, amely nagy stresszel jár együtt – az Inforádióban ilyennek nevezte például a bányászati tevékenységet.

Zlati Róbert ugyanakkor azt elismerte, hogy a foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálatok eddigi rendszere nem volt tökéletes. Úgy fogalmazott, mint minden rendszer, ez is javítható, lehet változtatásokat eszközölni, de „nem kell a fürdővízzel együtt a gyermeket is kiönteni”.

Leginkább azt kifogásolja, hogy nem folytattak le érdemi vitát a kérdésben.

Zlati Róbert elmondása szerint az elmúlt hónapokban kormányzati szinten nem kezdeményeztek egyeztetést a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel, csak a szeptember elsejei hatálybalépés előtt néhány nappal kapták meg a tájékoztató anyagot, illetve a jogszabálytervezetet, amit így szerinte az érdekképviseletek az idő rövidsége miatt érdemben már nem tudnak befolyásolni.

Úgy véli, ha az Országos Munkavédelmi Bizottság időben megkapta volna a tervezetet, „komplexen tudott volna vele foglalkozni”, és abban az esetben „lehetett volna találni egy kompromisszumos megoldást”. Megjegyezte azt is, hogy ha valami rosszul működik, azt nem feltétlenül kell kidobni, hanem javítani kell rajta.

 

Forrás: Infostart


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom