A számok szerint az MSZP nagyon is él

Csanádi Dávid 2019. október 16. 19:18 2019. okt. 16. 19:18

Egészen furcsa, hogy egy, a vártnál jóval sikeresebb választás után két nappal az elemzések máris arról szólnak, hogy a győztes ellenzék egyik vezető szervezete mekkora bajban van, hamarosan elpusztul, kivérzik, sóval hinti fel a saját földjét. Nem tisztem megvédeni az MSZP-t, de a számok teljesen mást mondanak.

Mennyi köze volt a szociknak a választás sikeréhez?

Senki nem vitatja, hogy a vasárnapi sikerek (köztük a legnagyobb, a valóban elsöprő fővárosi győzelem) egyértelműen az ellenzéki pártok összefogásának tudható be, amelyben több okból is fontos szerepet töltöttek be a szocialisták. Egyrészt nagyon komoly politikai és személyi áldozatokat hoztak azért, hogy az ellenzéki szövetség létrejöhessen, másrészt bedobták a közösbe a teljes infrastruktúrájukat és országos hálózatukat. Ez vitathatatlanul fontos volt a későbbi siker szempontjából, ugyanis egyetlen ellenzéki párt vagy szervezet sem rendelkezett olyan országos lefedettséggel, mint az MSZP. Másrészt ők vetették fel először az előválasztás lehetőségét, amelynek sikerességéhez és a jövőbeli fontosságához sem férhet kétség. Nem mellesleg az előválasztás megvalósításában is meglehetősen nagy szerepet vállaltak.

Budapest visszafoglalása

Az MSZP-Párbeszéd pártszövetség színeiben nyerő Karácsony Gergely főpolgármesteri győzelme mellett az ellenzék 14 polgármesteri helyet szerzett a fővárosban, ebből hetet az MSZP-Párbeszéd politikusai töltenek majd be a következő ciklusban. A szocialisták önkormányzati képviselőjelöltjei 67 egyéni választókörzetben nyertek, ami valóban nem túl sok, de ha hozzávesszük, hogy az összefogáson belüli megállapodások miatt összesen 80 körzetben indultak, akkor a kompenzációs listáról testületbe jutottakkal együtt megszerzett 73 mandátum egyáltalán nem rossz eredmény, több mint az ellenzék által megszerzett összes mandátum negyede.

Megyei jogú városok

Tíz megyei jogú városban szerzett polgármesteri széket az ellenzék, ebből négyben az MSZP-Párbeszéd szövetség adhatja a polgármestert 205 ellenzéki képviselői helyből 62-őt szereztek meg a szocialisták. Itt megint érdekesek az arányok: 83 körzetből 49 győzelmet szereztek, 34 képviselőjük kompenzációs listáról került be a testületekbe.

A kisebb településeken is voltak sikereik

A tízezer főnél népesebb településeken 123 polgármesteri helyből 31-et szerzett meg az ellenzéki szövetség (most azokról a helyekről beszélünk, ahol a szocik a jelölő szervezetek között voltak), ebből 9 helyen az ő politikusuk lett a polgármester. A képviselői mandátumok aránya ezeken a településeken még jobb az MSZP számára, hiszen az 514 ellenzéki mandátum több mint harmadát, 147-et a szocik szereztek meg, ebből 98-at egyéni győzelemmel. A tízezernél kevesebb ember által lakott településeken pedig 31 MSZP-hez köthető polgármester teheti majd le az esküt.

Csak a megyei listák

A fentiek tükrében valószínűsíthető, hogy az MSZP közeli halálát jósolók a megyei közgyűlési listákra leadott szavazatokból olvasták ki a kegyetlen végzetet, hiszen 6 megyei közgyűlésben nem szerzett mandátumot szocialista jelölt. Az is igaz viszont, hogy Pest megye kivételével mindenhol több szavazatot kaptak, mint az EP-választáson.

A számok alapján tehát nincs igazuk azoknak az elemzőknek, akik úgy vélik, hogy az MSZP eltűnőben van. De a szocialisták sorsa, és velük együtt a teljes ellenzéki szövetségé is kardélen táncol: azon múlik, hogy be tudják-e bizonyítani a megnyert településeken, hogy tudják jobban csinálni a Fidesznél. És persze azon, hogy a megnyert csaták után békeidőben is tud-e együtt dolgozni az ellenzék. Ez viszont már nem csak a szocik problémája, hanem a szövetség valamennyi civil és nem civil tagjáé.