A Székely Nemzeti Tanács is ott volt a türk népek találkozóján

HírKlikk 2022. június 11. 07:49 2022. jún. 11. 07:49

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) meghívást kapott a türk népek találkozójára, a törökországi Kastamonuba, pontosabban a Türk Világ Napjai Kastamonuban (Kastamonu Türk Dünyasi Günleri) kultúrfesztiválra – közölte az SZNT sajtószolgálata.

Közleményük szerint külön köszönet jár Ahmet Açikgöznek, a székelyek régi barátjának a szervezésben vállalt munkájáért. A tíztagú küldöttséget Sánta Imre vezette, Izsák Balázsnak, a Székely Nemzeti Tanács elnökének meghatalmazásával. Sánta találkozott Rahmi Galip Vidinlioglu polgármesterrel, akit meghívott egy székelyföldi látogatásra.

A küldöttség tagjai, Tőkés Zsolt Csaba táncoktató, valamint négy pár fiatal táncos, a Kincskereső Néptáncegyüttes tagjai a többnyire ázsiai országokból érkező, huszonegy, magukat türk eredetűnek valló népcsoport képviselőivel együtt vettek részt a három napos ünnepségen.

Az észak-közép–törökországi (Fekete-tengeri régió) városba olyan távoli vidékek türk népeinek és népcsoportjainak képviselői gyűltek össze, mint Dél-Korea, Csuvasföld, Jakutföld vagy Baskíria, akik június 2–5. között színes felvonuláson, illetve szabadtéri előadásokon mutatták be jellegzetes viseleteiket, táncaikat, szokásaikat. A Kincskereső Néptáncegyüttes fiatal táncosai nyárádmenti székely tánccal mutatkoztak be, nagy sikert aratva a részvevők és a közönség körében.

Forrás: KMS