A szociális tűzifát igénylők nagy része egyedülálló vagy nyugdíjas

HírKlikk 2024. október 18. 08:30 2024. okt. 18. 08:30

Ma már országszerte mintegy 180 ezer szociálisan rászorultnak jelenti az otthon melegét a szociális tűzifa. A Belügyminisztérium által meghirdetett programban az ötezer lakos alatti települések önkormányzatai pályázhatnak szociális célú tűzifa vagy barnakőszén vásárlására. Erre idén ötmilliárd forint áll rendelkezésre, akárcsak egy éve.

Azt, hogy a településen ki jogosult támogatásra, az önkormányzatok határozzák meg. Az elmúlt 12 évben az állami erdészeti társaságok 1.8 millió köbméter, fenntartható módon kezelt erdőkből származó szociális tűzifát biztosítottak az igénylő önkormányzatok számára. Emellett az állami erdészetek rőzsegyűjtési lehetőséget is nyújtanak a kezelt erdőkben.

– Ötvennyolc erdei köbméter fát vásároltunk a ravazdi erdészettől a pályázaton kapott pénzből, nagyjából ugyanannyit, mint tavaly – mondta a Kisalföldnek Szabó Norbert, Écs polgármestere. – Rászoruló idősek, főleg nyugdíjasok kapják, mintegy két köbmétert, ezzel hetekig lehet fűteni. Összesen huszonkilenc igény érkezett, mindenkinek tudunk adni, ha pedig nem lett volna elég, akkor az önkormányzat a saját készletéből egészítette volna ki – nyilatkozta Szabó Norbert polgármester. Az önkormányzat vállalta a kiszállítást és feldarabolást is, így könnyítve meg az idősek dolgát. 

– Fertőszéplak már a kezdetektől részt vesz a szociális tűzifa programban – osztotta meg a lappal Kóbor Attila, a település polgármestere. – Eddigi tapasztalataink alapján évente körülbelül 25 köbméter tűzifát szoktunk igényelni és ezt a mennyiséget osztjuk szét a rászorulók között. A helyi rendelet szerint előnyben részesül az, aki a szociális vagy a gyermekvédelmi törvény alapján valamilyen támogatásban részesül, a 65 év feletti egyedül élők, vagy azok a házaspárok, ahol mindkét fél 65 évnél idősebb. Azok a családok is előnyt élveznek, akik tartósan beteg vagy rokkant személy gondozását végzik – fűzte hozzá. 

A Kisalföld Erdőgazdaság minden évben rendelkezésre bocsájtja az önkormányzatok számára az igényelt jó minőségű, jellemzően kemény lombos tűzifát – tájékoztatta a Kisalföldet Bene Zsolt, az erdőgazdaság munkatársa. Igyekeznek minél szárazabb fát adni az önkormányzatoknak, ha tudnak, akkor tavalyi vagy még régebbi vágásút. A fát február végéig kell szétosztani a rászorulók között. Néhány éve lágy lombos igénylésére is van lehetőség, ebből értelemszerűen nagyobb mennyiség kell az azonos fűtőérték eléréséhez.

– Százötven mázsa barnakőszén beszerzésére 704 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesültünk, már öt éve pályázunk sikeresen – mondta Márkus Erika bezenyei polgármestertől. A faluvezető kiemelte, hogy az önkormányzat legfontosabb célja a szociális háló erősítése minden szinten, így a téli fűtési időszakban is segítik az embereket. Ők a szénre szavaztak, praktikusabbnak találták a tűzifánál. 

Forrás: Kisalföld


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom