A szocialisták törvénymódosító javaslatot nyújtanak be a nyomozati iratok manipulálásának legalizálása ellen

HírKlikk 2024. április 12. 13:30 2024. ápr. 12. 13:30

Az MSZP frakciójának közleménye szerint a párt számára elfogadhatatlan a kormány igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/8004. számú törvényjavaslata, amely lehetővé tenné, hogy az igazságügyért felelős miniszter nemcsak a bírói, hanem az ügyészségi határozatokat is megismerhesse, mindezt a jogalkotás előkészítésére, továbbá a jogszabályok hatályosulására hivatkozva.

Az MSZP törvénymódosító javaslatának indokolása szerint a közvélemény számára joggal tűnhet úgy, hogy miután a „Tóni, Barbara és Ádám”- kör lebukott – azzal, hogy kihúzatta magát az ügyészi iratokból, és az akkori igazságügyi miniszter bevallása szerint embert kellett küldenie, hogy kiderítse, mi van az iratokban, utólag inkább legalizálják az egészet.

„Az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja nem ért egyet ezzel a rendelkezéssel, ezért módosító javaslatban kezdeményezte azon rendelkezések törlését, amelyek lehetővé tennék, hogy az igazságügyi miniszter megismerhesse az ügyészségi iratokban foglaltakat” – áll a párt közleményében.

Az Országgyűlés napirendjére tűzött igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat további kérdéseket is felvet. A kormány törvényjavaslata ugyanis nem tisztázza, hogy a miniszter miért nyerne jogosultságot arra, hogy az ügyészségtől szerezze be más nyomozó hatóságok – például a rendőrség vagy a NAV – határozatai közül azokat, amelyeket az ügyészség felülbírált. Az ügyészség ugyanis ezekben az esetekben nem adatkezelő, ezeket elvileg attól a hatóságtól kellene beszereznie a miniszternek, amely a határozatokat hozta.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom