A terrorrezsim érzékenysége

Puzsér Róbert 2019. december 17. 06:52 2019. dec. 17. 06:52

Kína minden kritikus hangot igyekszik elnémítani – határain belül cenzúrával, börtönnel és erőszakkal, határain kívül nyomásgyakorlással, fenyegetéssel és bojkottal. Az NBA mérkőzései után az Arsenal legutóbbi rangadója került tiltólistára, mert Mesut Özil, az erdoğanista, radikális muszlim német válogatott labdarúgó felemelte szavát a Kínában élő muzulmánok, az ujgurok elhurcolása, táborokba zárása és tömeges átnevelése ellen.

Kína ott üt, ahol fáj: a tiltakozni merészelő játékos klubját helyezi pénzügyi nyomás alá, hisz a labdarúgó szerződésében bizonyára szerepel, hogy megnyilatkozásaival nem okozhat anyagi kárt munkaadójának – ezúttal pedig épp ez történt: Özil klubja tetemes közvetítési díjtól esik el. Nem tudni, mennyire lesz sikeres ez a stratégia, hisz' rövid távon inkább Özil nyilatkozatára irányítja a figyelmet. Kína azonban mindig hosszú távon gondolkodik. A Kínai Kommunista Párt szándéka, hogy ezekkel a precedensekkel megtanítsa a nyugati politikai, gazdasági és kommunikációs elitnek: Kína akkora globális hatalom, mely előbb-utóbb minden jelentős szereplőt az öncenzúra útjára terel.

Bármilyen veszélyes ideológiának tartom a politikai iszlámot, abban, amit Mesut Özil az ujgorok üldöztetése kapcsán képvisel, igaza van. Ugyanilyen igaza volna a tibetiek, a hongkongiak vagy akár a kínaiak tömeges jogfosztása kapcsán is. Kína egy brutális terrorrezsim, amely állampolgárai felett általános kontrollt és kegyetlen elnyomást gyakorol. Az iszlám tömb szemérmesen félrenéz, és inkább Izraelt támadja, hisz' szereti az olcsó kínai hitelt meg az olcsó kínai árut. A nyugati elit szemérmesen félrenéz, inkább megszavaz az ENSZ-ben néhány Izraelt elítélő határozatot, mert mindenki szereti az olcsó kínai árut meg az olcsó kínai hitelt. A civil szféra inkább Izrael elleni bojkottot és ultrafeminista kurzust szervez – mit érdekli az a néhány millió muszlim, akit átnevelnek, kínoznak és gyilkolnak.

A magyar elitnek hiába fontos a közép-ázsiai testvériség, az ujgurok sorsából nem csinál ügyet,

hisz' a magyarok is szeretik az olcsó kínai árut meg az olcsó kínai hitelt – de a magyar elit legalább az izraeli meg az oroszországi emberi jogi visszaélések miatt sem tiltakozik soha. A magyar elitet még a globális felmelegedés is hidegen hagyja – csak az hiányzik, hogy más autoriter rezsimek szuverenitásába avatkozzék!