A tiltott gyümölcs a legkívánatosabb

Somfai Péter 2024. április 4. 07:25 2024. ápr. 4. 07:25

„Megvédjük a gyerekeinket!” – felkiáltással tette le a T. Ház asztalára a pedofil botrányba keveredett kormányzat két KDNP-s képviselője, Nacsa Lőrinc és Hollik István, azt a törvényjavaslatot, amely tiltaná, hogy 18 éven aluliaknak eladhassanak energiaitalokat. Szerintük Magyarországon a fiatalok energiaital-fogyasztása mára aggasztó méreteket öltött. „A hivatalos adatokkal a magyar kormányzat hadilábon áll, orvosként inkább a tiltás negatív hatásai miatt aggódnék” – reagált a Hírklikknek dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a 18 és 24 év közöttiek rendszeresen fogyasztanak energiaitalokat. A tavalyi évben megbízható becslések szerint az energiaital piac értéke a világon 61 billió dollár volt, előrejelzések szerint ez a szám 2027-re elérheti a 100 billió dollárt is.

A táplálkozási tanácsadók azt mondják, a túlzásba vitt fogyasztásuk komoly egészségügyi problémákkal járhat, a kérdéssel foglalkozó orvosszakértők pedig a kóros mellékhatásokat sorolják. Szerintük az energiaital száműzi szervezetünkből az egészséges vitaminokat, koffeintartalma miatt gyengíti az immunrendszert, továbbá depressziót, szorongást okozhat. Nagy mennyiségben előidézhet szívrohamot, hányingert és hányást, de szédülést, dehidratációt, nyugtalanságot, ingerlékenységet, esetenként pánikrohamot is kiválthat.   

„Úgy gondolom ez megint egy olyan dolog, amikor fordítva ülünk fel a lóra” – mondta dr. Zacher Gábor. Meggyőződése, hogy tiltással soha nem lehet olyan eredményt elérni, ami szemmel látható javulást okozna. Az egy mondatos „Nem!” éppen a tiltott gyümölcsök közé sorolja azt, amitől óvni szeretnénk a gyerekeinket. A racionális magyarázat sokkal hatásosabb lehet.

Miről szól mégis ez a mostani törvénytervezet? Vannak az úgynevezett koffein tartalmú termékek, az energiaitalok, a kóla-féle üdítők, a csokoládék, a kávé, a koffein tabletta, amelyet bárki szabadon megvásárolhat. Most egyet ezek közül találomra kiemel a két kormánypárti képviselő, mint valami olyasmit, amitől meg kell védeniük a magyar fiatalokat. 

„Találtunk két gyereket, az utcán kezükben energiaitalos dobozzal? Tiltsuk be! És ha a tavaszi szép időben egy kávézó teraszán ücsörögve négyen-öten nyomogatják a telefonjukat, azt mondjuk, de helyesek. Ki számolja meg, hányadik kávé után vannak? Az senkit nem érdekel, mennyi koffeint nyomtak már be?” – tette fel a kérdést Zacher doktor. – „Álságosak vagyunk mi, felnőttek. Azok hoznak mindenféle indokkal tiltást a fiatalabbakra, akik naponta, négy, öt, hét, ki tudja hány kávét isznak meg.”

Szerinte alapvetően irracionális a tiltás, az illetékeseknek inkább a felvilágosítással kellene foglalkozniuk. Nem akar tanácsot adni senkinek, de szerinte jó szlogen lehetne azt mondani „Csak egyet igyál!” Szakmai véleménye szerint 18 évesen egy doboz energiaitalnak semmiféle káros hatása nincsen, de nyomatékosan hozzáteszi: 14 év alatt senkinek nem szabadna egyetlen dobozzal sem meginnia. „Ez persze nem jelenti azt, hogy ha egy gyerek megkóstol egy energiaitalt, abba azonnal bele fog halni” – s itt a romániai példát említi, ahol megtiltották a törvényhozók, hogy 14 év alattiak ilyen italokat vásároljanak. Szerinte ez az az életkor, ahol meg lehet, sőt meg is kell húzni a tiltás határait. 

Zacher doktort a közvélemény a függőségek egyik elismert szakértőjének tartja, nem is tagadja, hogy az energiaitalok bizonyos mennyiségű fogyasztása ugyanolyan függőséget okozhat, mint akár a hétköznapi kávé is. „Ha valamit nem racionálisan használunk, abból probléma lehet” – mondta, és példaként annak a miskolci fiatalembernek az esetét említette, aki a 24 óra alatt elfogyasztott 23-24 doboz energiaital után meghalt. Szerinte, ha bárki ezt megtenné, ugyanerre a sorsra jutna, mert az ilyen esztelen túlzás nem korfüggő. „Extrém helyzetekből nem szabad következtetéseket levonni” – summázza.

A törvénytervezet beterjesztői a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adatára hivatkoznak, miszerint 2011. november 1-je óta csaknem ötszáz bejelentés érkezett az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről. Ha pontosan nyomon követhető volna, hogy valójában mennyien kerülnek kórházba, sürgősségi osztályra olyan tünetekkel, amelyek kizárólag az energiaitalok túlfogyasztására vezethetők vissza, az lehetne valamiféle érdemi vita alapja, de a magyar egészségügyi adatszolgáltatás meglehetősen „szemérmes”, ha statisztikákat kell kiadnia. Orvosként Zacher Gábor is találkozott a sürgősségi ellátásában egy-két ilyen esettel, de mindig megkérdezte a beteget: és még mi mást kevert az italához? Vodkát? Pálinkát? Amfetamint? És nem is tévedett.

„Személyes praxisomban nagyon kevés olyan esettel találkoztam, amikor egyértelműen csak valamelyik energiaital miatt kellett orvosként beavatkoznom. Ezért gondolom, hogy csakis a megbízható, pontos adatok ismeretében szabadna véleményt mondani, netán törvényt hozni, valamit tiltani. Enélkül minden más csak riogatás” – zárta dr. Zacher Gábor.     



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom