A Várban tartja fogva saját lakóit a Fidesz

Nagy András 2019. április 3. 15:14 2019. ápr. 3. 15:14

Folyamatosan jönnek a hírek a piacinál alacsonyabb áron osztogatott budai vári lakásokról, a botrányok azonban egyelőre nem fognak a fideszes vezetésen. Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint ennek oka a lakosság kiszolgáltatottsága, az, hogy a kormánypárti vezetés évek óta fogva tartja a kerületieket.

Szinte ingyen, szociális alapon bérel lakást Bayer Zsolt, méghozzá a főváros egyik legelőkelőbb részén, a budai Várban, Orbán Viktor miniszterelnök új rezidenciájától, a felújított karmelita kolostortól pár száz méterre fekvő Úri utcában. A Fidesz ötös számú párttagkönyvének tulajdonosa a portál szerint február vége óta birtokolja a közel 50 négyzetméteres lakóingatlant, amiért az önkormányzattól kikért adatok szerint kevesebb, mint 32 ezer forintot fizet havonta.

V. Naszályi Márta, a Párbeszéd fővárosi közgyűlési képviselője, korábbi I. kerületi önkormányzati képviselő szerint ennyiért nemhogy a várnegyedben, de egy külső peremkerületben sem lehet piaci áron lakáshoz jutni, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az I. kerületi önkormányzat hosszú évek óta átláthatatlanul és önkényesen osztogatja a szociális lakásokat. Ez közvagyonnal való visszaélés, vagyis nettó korrupció – teszi hozzá.

A politikus a Hírklikk megkeresésére elmondta, Bayer esetében is az a fő probléma, hogy teljes titokban zajlott a pályáztatás, még az önkormányzati képviselőknek sem volt információja róla. A városvezetés titkolózása egészen mostanáig tarthatott, legutóbb azonban legalább egy olyan javaslatot sikerült átvinnie V. Naszályinak és a helyi ellenzéknek, amely a kerületi lakásrendeletet úgy módosította, hogy ma már képviselő-testületi jóváhagyás kell minden bérlakás kiosztásához.

Hogy a Bayer-féle lakásnak, illetve a korábbi botrányos eseteknek, például amikor maga a polgármester pályázott és nyert el jóval a piaci ár alatt egy jó fekvésű vári ingatlant, lesz-e politikai következménye, az a kerületi polgármesterségre aspiráló V. Naszályi szerint attól függ, hogy a lakosságnak lesz-e bátorsága fellépni a kerületvezetéssel szemben. A lakosság ma fél és bizonytalan, mert ki van szolgáltatva a Fidesz által az ellenzékről terjesztett pletykáknak, amelyek szerint ő például felemelné a lakbéreket.

V. Naszályit egyébként aligha lehet azzal vádolni, hogy nem a lakók érdekében lép fel, és kizárólag a saját politikai karrierjét építgeti a budai vári ingatlanügyek napirenden tartásával. A Párbeszéd politikusa születésétől fogva I. kerületi lakos, három gyermekével jelenleg is a Vízivárosban él, egyik legelső feladatának pedig polgármesterré választása esetén is azt tartaná, hogy készüljön egy átfogó felmérés a kerület ingatlanállományáról.

Ha ez megvan, akkor ehhez egy olyan hasznosítási tervet kellene készíteni, amelynek része kellene legyen egy igazságos és méltányos bérlakás-pályázati program is, amely azt célozza, hogy a budai várnegyed ne a NER-lovagok elitnegyede legyen, hanem az itt élő családok lakhatását biztosítja. Ez utóbbi ugyanis az önkormányzat első számú feladata V. Naszályi Márta szerint.

Update

A Budavári Önkormányzat az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

"Bayer Zsolt, nem szociális, hanem költség elvű lakbért fizet az önkormányzati bérlakásért. Ugyanannyit, mint bármelyik másik bérlő.

Bayer Zsolt lakását nem pályázaton nyerte, hanem egy saját tulajdonú ingatlant cserélt az önkormányzati bérleményre.  Az önkormányzat nem vesz részt az ilyen ingatlan cserékben.

Az Önkormányzat lakásgazdálkodással kapcsolatos rendeletét nem a V. Naszályi Márta, a Párbeszéd képviselője és az ellenzéki képviselők javaslata alapján módosította a kerület képviselő-testülete még 2017 februárjában. A Polgármester terjesztette be a javaslatot és a képviselő-testület hagyta azt jóvá."