A végéhez közeledik az aratás Békésben

HírKlikk 2024. október 16. 12:45 2024. okt. 16. 12:45

Hamarosan végeznek a betakarítási és a vetési munkákkal a Békés vármegyei gazdák.

A Békés Vármegyei Betakarítási Koordinációs Bizottság MTI-nek elküldött összesítése szerint a 84 466 hektárnyi napraforgóterületet learatták, csaknem 230 ezer tonna termés keletkezett; a vármegyei átlag hektáronként 2,7 tonna lett, ami kedvezőbb a vártnál.

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára szerint 3 tonna felett lett volna igazán jó a termésátlag; vannak olyan gazdák, akik elérték, sőt meg is haladták ezt a szintet.

Az időjárási körülmények mellett, azonban jónak mondható a 2,7-es érték. Ráadásul javul a napraforgó felvásárlási ára; a kezdeti 150-160 ezer forint tonnánkénti árhoz képest már 180-185 ezer forint is elérhető; utóbbinál „egy kis nyeresége is lehet" a gazdának
– mondta.

Kukoricát 85 265 hektáron termesztettek, mintegy 500 hektáron beszántják a termést; jelenleg 98 százalékos a betakarítottság. Csaknem 457 ezer tonna termés keletkezett, a vármegyei átlag hektáronként 5,5 tonna lett.

Barabás Béla elmondta, az aratás elején magas toxinfertőzöttségről szóltak a híradások, a munkálatok előrehaladtával azonban lényegesen javultak a mérési eredmények, ám a negatív hírnek árletörő hatása volt.

Jelenleg 72-77 ezer forint között veszik át a kukorica tonnáját, ami az előző évinél magasabb, ám a titkár szerint 90-100 ezer forint közötti felvásárlási árnál jönnének ki nullára a gazdák.

Békésben végeztek a burgonya betakarításával: 177 hektáron 2832 tonna termés lett.

Végéhez közeledik a szója betakarítása is, csaknem 4 ezer hektáron eddig 1,9 tonnás termésátlagot regisztráltak.

Nem kezdték el még a mindössze 33 hektáron termesztett cukorrépa betakarítását, ugyanis a feldolgozó gyárban az átvétel lelassult, csak akkor szedik fel a gazdák, amikor a gyár fogadni tudja a terményt – hangzott el a bizottság ülésén.

Elkezdődtek a vetési munkálatok is, amelyeket most némileg hátráltat a csapadék. Az őszi káposztarepce vetésterülete országosan csökken, Békésben 7 ezer hektár helyett valószínűleg csak 4900-on fogják termeszteni.

Barabás Béla szerint ennek több oka is van. Egyrészt az elmúlt években veszteséget hozott a termény; másrészt augusztus végén, szeptember elején, amikor ideális lett volna a vetés, nagyon száraz volt a talaj, nem voltak kedvezőek a feltételek.

Az MTI-nek elmondta, úgy látják, kismértékben a búzavetés területe fog emelkedni, és van rá esély, hogy valamelyest a napraforgóé is nőni fog jövőre.

A koordinációs bizottság adatai szerint őszi búzát 95 ezer hektáron terveznek vetni, jelenleg 20 százalékon állnak. Őszi árpa 24 ezer hektáron terem majd a tervek szerint, jelenleg 16 800-at vetettek be.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom