A Vodafone-ügylet megakadályozására szólítják fel az Európai Bizottságot

HírKlikk 2023. január 10. 15:40 2023. jan. 10. 15:40

A nemzetközi sajtó széles körben beszámolt arról, hogy a Vodafone eladta magyarországi leányvállalatát a magyar államnak és egy Orbánhoz közelálló cégnek. A konzervatív osztrák Die Presse szerint az átvétel erősen vitatott, és jogi szakértők felhívták az EU-t: akadályozza meg a tranzakciót, továbbá figyelmeztettek arra, hogy ez a verseny eltorzításához vezethet.

A brit Vodafone kivonul Magyarországról, és 1,7 milliárd euróért eladta az ottani vállalatát a 4iG informatikai cégnek, valamint a magyar államnak. A bevételeket az adósságok leépítésére szándékoznak fordítani. Ugyanakkor ezzel az üzlettel Orbán Viktor kormánya megnöveli befolyását a távközlési szektorban. A Vodafone részvényei Londonban 0,6 százalékkal estek – számol be az ügyletről Die Presse, hozzátéve: az Antenna Hungaria, a 4iG leánycége 51, az állami tulajdonban lévő Corvinus Befektetési Alap 49 százalék tulajdonrészt szerez. A Vodafone magyarországi piaci részesedése 30 százalék.

A magyar gazdaságtörténelem egyik legnagyobb átvétele ez, és erősen vitatott. A 4iG, amely az elmúlt években látványos vásárlásokkal tűnt ki, olyan körök ellenőrzése alatt áll, amelyek közelállnak a jobboldali populista Orbán Viktorhoz, akit az Európai Unióban a jogállamiság megsértése, és a környezetében mutatkozó korrupció miatt bírálnak.  

A 4iG leánycége, az Antenna Hungaria a magyar állami Fejlesztési Banktól 425 millió eurónak megfelelő hitelt kapott a Vodafone átvételéhez.

Nemzetközi jogi szakértők egy csoportja felszólította az EU Bizottságát, hogy akadályozza meg a tranzakciót. A „The Good Lobby Profs” (Jó Lobby profik) néven csoportot alkotó szakértők figyelmeztettek: attól kell tartani, hogy ez a mobil szolgáltatók piacán a verseny jelentős torzulását vonja majd maga után.

Forrás: Hírklikk