A Wichmann-kocsma sorsáról írnak Izraelben (is)

HírKlikk 2021. január 15. 19:45 2021. jan. 15. 19:45

A mai Magyarországon a profitérdek sajnos gyakran felülírja a kulturális örökség megőrzését. Ez derül ki abból is, hogy le akarják bontani az egykori Wichmann-kocsmának helyet adó, közel 200 éves épületet – olvasható az Izraeli Nemzeti Könyvtár honlapján megjelent blogbejegyzésben.

A kocsmának helyet adó épület helyébe ötemeletes szállodát kívánnak építeni, pedig az egykori zsidó negyed egyik legrégebbi épületéről van szó. Sőt, áldozatul esne a beruházási hullámnak több más környező ház is – olvasható az Izraeli Nemzeti Könyvtár honlapján megjelent írásban. 

Azok ugyan nem annyira régiek, mint a néhai világbajnok korábbi tulajdona. Utóbbi ugyan nem műemlék, de mutatja, milyen is volt a kerület, mielőtt jó száz éve beindultak a nagy fejlesztések. A többi érintett épületet éppen a 19. század elején emelték, így azok is hozzátartoznak a korábbi városrészhez. 

A szálloda építtetőjének magas körökben vannak barátai, „közelinek” számít. 

A Wichmann-féle vendéglőt először azzal az indokkal vették bérbe, hogy ott pizzéria működik majd, de azután megkapta az építési engedélyt a hotel. Felszámolják azt a szomszédos játszóteret is, amelynek létesítésére a sportoló adott pénzt. 

Hiába a tömeges felháborodás, nem sok esély van a történelmi emlékek megmentésére. Pedig a zsidó negyed már nagy pusztítást élt át 2002 és 2010 között, miután a helyi önkormányzat nem sokat tehetett a rombolás ellen – írta a blog szerzője, Vincent Vizkelety. 

 
Forrás: Hírklikk