Abortusztörvénnyel állítaná meg a népességfogyást az orosz kormány

HírKlikk 2021. szeptember 27. 09:00 2021. szept. 27. 09:00

Az orosz kormány olyan intézkedéseket hagyott jóvá, amelyek célja, hogy 2025 előtt a felére csökkentse az országban végzett abortuszok számát – derül ki a kormány honlapján közzétett dokumentumból. A döntéshozók úgy vélik, ezáltal megállítható lehet a népességcsökkenés Oroszországban.

Az orosz kormány részleteket tett közzé hosszú távú népesedési stratégiájából, amelynek célja, hogy 2025-ig javítsák Oroszország demográfiai mutatóit. Az országban az egy termékeny korú párra jutó gyerekszám több mint harminc éve kevesebb, mint kettő, emiatt a népesség viszonylag gyors ütemben csökken és öregszik el. Bár az elmúlt tíz évben kissé javultak a mutatók, 2020-ban ismét jelentősen visszaesett a születések száma – írja a Szabad Európa.

Az új intézkedések részeként a hatóságok azt tervezik, hogy javítják a jogi, pszichológiai és orvosi segítséghez való nyilvános hozzáférést a terhességmegszakítást fontolgató terhes nők számára. A program azt is célul tűzi ki, hogy az abortuszt fontolgató nők nyolcvan százaléka orvosi konzultáción vegyen részt, amelynek középpontjában az áll, hogy növeljék annak valószínűségét, hogy elutasítják az eljárást.

Oroszországban az ENSZ 2008-as adatai szerint ezer nőre egy terhességmegszakítás jutott, ami a vizsgált országok közül a legmagasabb volt.

Sokan attól tartanak, hogy az orosz kormány a célkitűzések alapján, hamarosan jogi eszközökkel is korlátozhatja a terhességmegszakítást.