Áder sajtófőnökének a férje is tag a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumban

Harkai Péter 2020. augusztus 5. 15:51 2020. aug. 5. 15:51

Orbán Viktor kormánya évek óta következetesen gyengíti a felsőoktatási intézményeket, hogy később magánegyetemekké alakíthassa azokat. A Corvinus után, most több, másik felsőoktatási intézmény mellett, a Színház- és Filmművészeti Egyetem teljes átalakítása van napirenden – jelentette ki mai sajtótájékoztatóján az intézmény korábbi diákja, Barabás Richárd, jelenleg a Párbeszéd politikusa.

Határozottan tiltakozik egy olyan egyetem átalakítása ellen, amelyben nem politikusok, kormánytagok vagy gigavállalatok igazgatói döntik el, hogy mit és hogyan kell tanítani, hanem az egyetem polgárai.

Mint ismert, az Innovációs és Technológiai Minisztérium több hét titkolózás után, pár napja bejelentette, hogy az egyetem fenntartói jogait gyakorló alapítvány kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója lett, aki nyilatkozataiban több ízben is kritizálta az egyetem korábbi működését. 

Értetlenségének adott hangot, hogy miért tagja az alapítványi testületnek Bacsa György, a MOL stratégiai ügyvezető igazgatója, és Világi Oszkár, a SLOVNAFT elnök-vezérigazgatója is, akik „az olajipar mellett, minden bizonnyal otthonosan mozognak a színház és film világában is”. A kuratóriumban mindössze két szakmabeli kapott helyet: a Fidesznek nyíltan kampányoló Rátóti Zoltán színész-rendező, és Lajos Tamás operatőr-producer, akinek hogy, hogy nem, de Altorjai Anita, Áder János sajtófőnöke a felesége. 

A korábbi, erre irányuló ígérettel ellentétben, a kurátorok között nem kapott helyet az SZFE egyetlen dolgozója sem.

– A kinevezések ismét azt bizonyítják, hogy az átalakítás valódi célja nem az oktatás korszerűsítése, hanem az egyetemi hagyományokkal és szakmai szempontokkal szembemenő térfoglalás, és a Fidesz holdudvarának pozícióhoz juttatása – jelentette ki szerda délutáni sajtótájékoztatóján Barabás Richárd, a Párbeszéd képviselője.