Akár 20–30 százalékkal is drágább lehet az idei karácsony

HírKlikk 2021. október 25. 14:17 2021. okt. 25. 14:17

Magasabb árakra kell számítani az idei ünnepi szezonban, de nem biztos, hogy lesz mire költeni a pénzt. A szállítmányozási problémák miatt ugyanis szűkebb lesz a boltok kínálata. A szakértő szerint akciók sem igazán lesznek.

Számos népszerű termékkategóriában szűkebb kínálatra és magasabb árakra kell számítani az idei karácsonyi szezonban, a vásárlási kedv azonban a várakozások szerint nagyobb lesz – írta a Népszava.

A jelenség hátterében a koronavírus-járványnak az egész világgazdaságot érintő hatása áll. A gyártási kapacitások beszűkültek, emellett szállítmányozási, logisztikai problémák is adódnak. A végeredmény az, hogy számos termék jóval kisebb számban és lassabban jut el Európába.

„A drágább termékekből emiatt szélesebb, az olcsóbbakból pedig szűkebb a kínálat, ami eleve egy erőteljes drágulás érzetét kelti a vásárlókban" – mondta a lapnak Madar Norbert, a GKI Digital vezető tanácsadója, aki szerint erre rakódik még rá a romló forint/euró árfolyam miatti áremelkedés. Szerinte a magyar vásárlók így végső soron azt fogják érzékelni, hogy például a telefonokért, laptopokért 20-30 százalékkal többet kell fizetni az idei karácsonyi szezonban, mint tavaly.

A tanácsadó hozzátette, nagy léptékű leárazásokra, mint a november elejétől már elinduló Black Friday, nem lehet számítani. Ennek oka, hogy a kereskedők csak olyan termékekre mernek akciót hirdetni, amelyek már most készleten vannak, ez pedig egy szűkebb és drágább termékkör.

Forrás: Népszava