Akkor lépjünk ki az EU-ból?

HírKlikk 2020. szeptember 27. 08:50 2020. szept. 27. 08:50

„A miniszterelnök egyre inkább elrugaszkodik a valóságtól” – állítja Magyar György legfrissebb blogbejegyezésében, amit annak a hétfői, a Parlamentben  elhangzott orbáni fejtegetésnek szentelt, amelyben – Jakab Péter Jobbik-elnökkel vitába szállva –  többi között azzal riogatott, hogy sokan jönnek hozzánk Nyugat-Európából, és már több kistelepülésen is probléma, hogy az ingatlanokat egyes helyeken kompletten felvásárolják az uniós külföldiek. „Miniszterelnök úr, tényleg kell egy újabb ellenségképet kreálnia?” – teszi fel a kérdést az írás.

„Készüljünk föl gondolatban arra a helyzetre, hogy nem az életszínvonal miatt... hanem az életminőség miatt, ami több a jövedelemnél, beleértendő a migráció, a keresztény kultúra esélye, a közbiztonság, a terrormentes élet és így tovább. Készüljünk föl rá! Sőt, gondoljuk meg, hogy nem érdemes-e erről bátrabban gondolkodnunk: hogy igen, Magyarországra még a mi életünkben nagy számban fognak érkezni keresztények Nyugat-Európából” – idézi a blogbejegyzés Orbán válaszát, ami Magyar szerint „sarkosan fogalmazva ostobaság”. 

„Nem vállalunk nagy kockázatot azzal, ha kijelentjük: nem fognak jönni tömegesen a nyugati keresztények” – állítja az írás, s egy példával illusztrálja, hogy miért is jönnének. Svédországban egy magyar szakápoló forintra átszámítva, nettó 1,2 milliót keres havonta, míg az itteni, hasonló képzettséggel rendelkező kollégája ennek negyedét sem viszi haza. „Tudunk neki olyan életminőséget garantálni, hogy ő visszatérjen?” – teszi fel a kérdést, amit rögvest – nemmel – meg is válaszol.

A blog idézi a Belügyminisztérium legfrissebbnek számító, 2018-as adatait, amelyek szerint mintegy 140 ezer uniós állampolgár rendelkezett regisztrációs igazolással, illetve állandó tartózkodási kártyával. Ők azok, akik tartósan – életvitelszerűen – nálunk vannak. A külföldiek összességében a népesség 2,7 százalékát teszik ki nálunk.

Ez nem egy tragikus adat, hiszen – hogy a fenti példaországnál, Svédországnál maradjunk –  hét százalék körüli a bevándorlók aránya, és köszönik, jól megvannak ezzel a helyzettel. 

Egy másik adat: magánszemélyek között 2019-ben 150 ezer lakás cserélt gazdát a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, ehhez képest egy évvel korábban mintegy 7300 adásvételt rögzítettek, amelyben a vásárló külföldi volt, s nagyjából ezek fele volt csak uniós polgár.

Akkor most tényleg komolyan kell venni Orbán állítását, amely szerint „Magyarországra még a mi életünkben nagy számban fognak érkezni keresztények Nyugat-Európából”?

„Érkeznek a fenét. A miniszterelnök egyszerűen butaságokat beszél, amikor azt üzeni, hogy jönnek elfoglalni minket a nyugatiak is” – szögezi le Magyar György. Mint írja, akik itt vásárolnak ingatlant – zömmel németek és osztrákok –, azok jelentős része szépkorú, és úgy vélik, az átlagosan 1500-2000 eurós, mai árfolyamon alaphangon számolva, több mint félmillió forintos nyugdíjból fejedelmi módon meg tudnak élni Magyarországon.

Tényleg tőlük kell félnünk? Inkább örüljünk neki, ha jönnek, mert a pénzüket nálunk költik el, és ezzel a belső keresletet élénkítik. Mellesleg az áfa is a hazai büdzsét gazdagítja. És azzal sincs baj, ha uniós magánszemélyek vagy vállalkozások megvesznek egy egész falut, mert nélkülük a település esetleg halálra lenne ítélve – mutat rá az írás. Amely szerint nem mellesleg: az unió tagállamaként nem is korlátozhatjuk az EU-s tagországok állampolgárainak jogát lakóingatlan vásárlására Magyarországon. Ehhez nincs szükség semmiféle külön engedélyre, csupán a tranzakcióhoz szükséges pénzre. Orbánnak talán ez sem tetszik? Újabb frontot akar nyitni „Brüsszellel” szemben? Akkor lépjünk ki az EU-ból? – írja Magyar György a legfrissebb blogbejegyzésében.