Alkotmánybírósághoz fordulnak a rabszolgatörvény megszavazása miatt

HírKlikk 2019. január 14. 16:30 2019. jan. 14. 16:30

Az ellenzéki pártok a túlóratörvény megsemmisítését kérik az Alkotmánybíróságtól, miután az Országgyűlésben történt eljárási törvénytelenségek miatt a jogszabály közjogilag érvénytelen, áll a pártok és független képviselők által jegyzett sajtóközleményben.

A beadványt támogatták a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd frakcióinak tagjai, továbbá a független képviselők is, így összegyűlt a szükséges 50 aláírás.

Emlékezetesen, a december 12-i ülésen az Országgyűlés tárgyalásának rendje, az ülésvezetés és a szavazás módja egyaránt ellentétes volt az Országgyűlésről szóló törvénnyel az ellenzék pártjai szerint. Itt többek között az üléstermi szavazógépek is „kártya nélküli” üzemmódban működését emelik ki. „Így nem lehetett pontosan megállapítani, hogy hány képviselő volt jelen az ülésen” – írják.

Az ellenzéki politikusok ezért a túlóratörvény mellett az ülésnapon megszavazott, a jelenlévők kétharmadát megkövetelő sarkalatos törvények esetében is kérik az Alkotmánybíróságtól a közjogi érvénytelenség megállapítását.

„A túlóratörvény elfogadott módosítása ezen túlmenően tartalmi értelemben sem felel meg az Alaptörvénynek, hiszen ellentétes a pihenéshez való alapjoggal. Az ellenzéki pártok a jövőben is közösen küzdenek a törvény visszavonásáért”

– írják.

A sajtóközleményt Szabó Tímea (Párbeszéd), Tóth Bertalan (MSZP), Szabó Gábor (Jobbik), Vadai Ágnes (DK), Keresztes László Lóránt (LMP), valamint Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Bősz Anett független képviselők jegyzik.

Forrás: Hírklikk