Áll a bál az elmaradt teniszverseny miatt

Csanádi Dávid 2020. február 4. 17:00 2020. feb. 4. 17:00

Korábban megírtuk, hogy – helyszín híján – elmarad a februári Hungarian Ladies Open WTA-tenisztorna. A magyar szövetség ezzel kapcsolatban kiadott egy közleményt, amelyben Márky Jenőt, a Hungarian Grand Prix nevű torna jogtulajdonosát vádolta azzal, hogy „megvezette a kormányt”, mert a saját tornáját akarta hazahozni a jelenlegi, bukaresti helyszínről. Márky Jenő kiadott egy válaszközleményt, amelyben súlyos vádakkal illette a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) főtitkárát, Richter Attilát. Márky Jenő hétfőn nyilatkozott a Hírklikknek. A vádak nem enyhültek.

„Ez egy szellemverseny” – mondta a menedzser a februári tornát illetően, hozzátéve, hogy a versenyre kötött szerződés tavaly februárban lejárt, mert a magyar kormány 2018-ban – miután megvizsgálta az összes nemzetközi torna hátterét – már eldöntötte, hogy túl drága.

Márky szerint, tehát a kormány úgy döntött, hogy a februári versenyt – és a hozzá szükséges füves pálya megvásárlását – nem támogatja, és azt a döntést is meghozta, hogy Márky tornáját, a Hungarian Ladies Opent hozza haza, amit eddig Bukarestben rendeztek meg. A jogtulajdonos kijelentette, hogy „ez egy teljesen jogtiszta dolog, nincsen semmilyen korlátozás, és a költsége csupán egyharmada a februárra tervezett versenynek”.

Állítása szerint, viszont Magyar Tenisz Szövetség a WTA egyik főszponzorával, az ING-vel „össze van bútorozva”. Richter Attila, a szövetség főtitkára érdekelt abban, hogy a nyári verseny „ne jöjjön haza”. Márky úgy véli, hogy „hátsó suskus van”, a szerződések nem nyilvánosak, a szövetség „lepaktált a WTA legnagyobb partnerével, az ING-vel”.

„Mindent elkövetett annak érdekében, hogy ne tudjunk hazajönni, hivatkozott a piacra, hivatkozott arra, hogy nincs garanciánk, ám a lényeg az, hogy Richter Attila nem merte felvállalni egészen a verseny megkezdése előttig, hogy neki van megállapodása. Azt hitte, hogy elintézheti az állami pénzek átcsoportosítását, ami végül nem sikerült” – tálalta a helyzetet Márky Jenő, aki szerint „az a legborzasztóbb, hogy az ING soha nem akart egy forintot sem Magyarországon befektetni, nem akarta bevinni a pénzét a magyar marketing piacra”.

A bukaresti torna jogtulajdonosa szerint, a februári torna topjátékosok nélkül, rossz időpontban került volna sorra, és kizárólag állami pénzből lehetett volna megrendezni. Miután ez nem sikerült, „a játékosokat becsapták, hamis helyszínt neveztek meg, átlépték a határidőket, és az utolsó pillanatban lemondták a versenyt, amire még nem volt példa a WTA történetében”.

„Richter Attila, mint a verseny tornaigazgatója a legnagyobb felelőse ennek az ügynek. Nem az a probléma, hogy lemondják a versenyt, hanem az, hogy a határidő lejárta után teszik ezt, amikor a játékosok már nem tudnak mit kezdeni a helyzettel” – vélekedett Márky, aki szerint, ha már tudták, hogy nem kerülhet sor a tornára, akkor január 6-ig le kellett volna mondani azt. Akkor ugyanis a versenyre nevező 180 játékos még tudott volna máshova nevezni, nem lettek volna lefoglalva repülőjegyeik és a szállásuk.

„Ez a játékosok ellen a legnagyobb bűntett volt, amit még egyetlen egy torna sem követett el idáig soha” – jelentette ki Márky Jenő.

Próbáltuk elérni a Magyar Tenisz Szövetség főtitkárát, a Márky Jenő által a helyzet felelőseként megnevezett Richter Attilát, de a szövetség többszöri, telefonon tett ígérete ellenére sem sikerült vele beszélnünk. Amennyiben a későbbiekben nyilatkozik a Hírklikknek, természetesen az ő álláspontját is közzétesszük. Addig azonban a szövetség részéről csupán az alábbi közleményt tudjuk Olvasóink elé tárni:

„A magyarországi WTA-tornák körüli huzavona, amely a mostani helyzethez vezetett, tavaly tavasszal kezdődött. Ekkor vezette meg Márky Jenő, a Hungarian Grand Prix torna jogtulajdonosa a kormányt, mert úgy tett vállalást a versenyének Bukarestből Budapestre hozatalára, hogy arra semmilyen előzetes jóváhagyása nem volt az erről a végső döntést hozó nemzetközi szervezettől, a WTA-tól. Így állhatott elő az a tarthatatlan helyzet, hogy miközben tavaly támogató kormányhatározat született arról, hogy 2019 és 2023 között a Hungarian Grand Prix versenyt Magyarországon rendezzék meg, és erre a kormány 2020-tól évente 900 ezer dollárt, nagyjából 250 millió forintot biztosítana, a WTA 2019 után, 2020-ban sem engedélyezte a verseny Bukarestből Budapestre történő költöztetését, a WTA szabályok miatt, amelyekről több ízben tájékoztatta is a jogtulajdonost. A WTA döntése egyben azt is jelentette, hogy Magyarországon a februári Hungarian Ladies Open tornát lehetne csak megrendezni.

A hazai szövetség – bár nem volt semmilyen szerződése a jogtulajdonossal – a hazai tenisz nemzetközi megítélése, illetve a magyar női teniszjátékosok és a Fed Kupa-válogatott érdekében kötelességének érezte, hogy segítse annak esetleges megvalósulását. Az MTSZ ennek érdekében felajánlotta azonnali segítségét az Emmi-nek is. Ugyanakkor sajnos mostanra biztossá vált, hogy nem sikerült megteremteni a feltételeit annak, hogy a Hungarian Ladies Opent február 17-23. között meg lehessen rendezni.”

A WTA, a női profi teniszjátékosokat tömörítő szervezet kényszermegoldást kínált a játékosoknak, ami valamelyest enyhítheti a Hungarian Ladies Open elmaradása miatt keletkezett gondjaikat. A versenynaptárban a februári magyarországi versennyel egy időben szerepel egy dubaji torna, amelynek tízszer akkora az összdíjazása, mint az elmaradt versenynek. Ezen a tornán megnövelik a főtáblán és a selejtezőben induló játékosok lehetséges számát, így aki a Hungarian Ladies Openre nevezett, így még rajthoz állhat az Egyesült Arab Emírségekben.