Államfő a szomszédban

Dr. Dávid Ferenc       2020. október 22. 18:15 2020. okt. 22. 18:15

Egyértelmű kommunikációra szólította fel az ország irányítóit az államfő. Nem, nem a magyar köztársasági elnök, hanem Zuzana Čaputová szlovák államfő szólította fel az országát irányító tisztségviselőket egy Facebookon közzétett közleményben, hogy kezdjenek el világosan és kiszámíthatóan kommunikálni.

Részletek következnek a közleményből, kérem olvassák figyelmesen: „Számos egymásnak ellentmondó információt hallottam és olvastam, sok közülük csupán megválaszolatlan kérdés volt. A végső benyomás ez alapján nagyon homályos és kaotikus. Az utóbbi hetek bennem is bizonytalanságot keltettek. Nehéz helyzetben vagyunk, főleg, ha néhány hét múlva beteljesednek a több ezer kórházi beteggel kapcsolatos feltételezések. Most sokkal nagyobb szükségünk van a megnyugvásra és a megerősítésre. Nagyon valószínű, hogy újabb korlátozások várnak ránk, ezért ebben a feszült időszakban mindannyiunknak ésszerű, megindokolt, tárgyilagos és előrelátható lépésekre van szükségünk. Ezért arra kérem a felelősöket, hogy érthetően kommunikáljanak, mit és mikorra terveznek, és milyen feltételekkel. (…) Biztosítsunk orvosokat a tartalékainkból és külföldről is, keressünk áthidaló megoldásokat, amikor a betegszám túl fogja lépni a kórházak kapacitását. Azzal foglalkozzunk, miként fogunk akut egészségügyi ellátást biztosítani a kórházak korlátozott működése mellett. Biztosítsunk kellő mennyiségű egészségügyi felszerelést, és készítsük fel a kórházi dolgozókat a súlyos betegek ápolására. (…)Olyan emberekkel találkozom, akik fegyelmezettek, türelmesek, és készek segítséget nyújtani ebben a bizonytalan időben. Most Önök, polgárok a biztonság forrásai az én számomra. Köszönöm Önöknek. Megbirkózunk vele." (bumm.sk)

Így beszél, így szól a felelős vezetőkhöz és a lakosságához a Szlovák Köztársaság államfője. A liberális/!/ politikus látja, hogy hazájában terjedőben a járvány, és tudja, hogy a polgároknak szükségük van együttérzést sugalló és biztató szavakra. Nem lapít, nem sunyiskodik, nem zárkózik be a palotájába, hanem egyértelműen és világosan fogalmaz. Nem törődik azzal sem, hogy a szlovák kormányfő (Matovic) nem igazán örül az államfői fellépésnek, és ennek hangot is ad. Caputovát a nép közvetlenül választotta, míg a miniszterelnököt – párt-alkukat követően – „csak” a Szlovák Parlament. Így „jár” egy ország, ahol a jogállami gondolatnak helye és az egyes hivataloknak rangjuk, tekintélyük van. Természetesen a szlovák elnök asszony napi, operatív ügyekbe nem szól/nem szólhat bele, de ha azt tapasztalja, hogy ellentmondásos nyilatkozatokkal elbizonytalanítják országának lakosságát, akkor bizony nem marad csöndben. Igaz, neki nem volt iskola- és szobatársa sem a kormányfő, sem pedig a parlament elnöke. Neki nem szükséges „jópofizni” a miniszterelnökkel, és nem kell minden ostoba és előkészítetlen törvényt aláírnia. És nem kell leszegett fejjel járnia, és nem kell csicskásként megalkudnia. Caputova tudja, hogy ő nem cselédje a végrehajtó hatalomnak, hanem Szlovákia első számú és közvetlenül választott közjogi méltósága. Ennek megfelelően viselkedik. Nem a végrehajtó hatalmat, hanem a nemzetet szolgálja. 

Szlovákiának tehát van köztársasági elnöke. És nekünk?