Amerika és Kína versengeni fog, de együtt kell működnie

HírKlikk 2021. február 3. 20:40 2021. feb. 3. 20:40

A Szovjetunióval ellentétben, Kínát nem lehet feltartóztatni. Egyszerre kell együttműködni, illetve versenyezni vele. E pillanatban azonban úgy néz ki, hogy Joe Biden ebben a kérdésben kivételesen osztja elődje álláspontját, azaz, hogy le kell törni Peking szarvát, annál is inkább, mert a közös ellenség egyesítheti a társadalmat – írta a The Financial Times csak előfizetők számára elérhető kommentárjában. Lesz bőven versengés, de mélyreható együttműködés is, ám az igazi feladat az, hogy a nyugati szabadság és demokrácia értékeit odahaza helyreállítsák.

Vásárlóerő-paritás alapján, Kína máris a világ legnagyobb gazdasága, ám fellépése Hong Kongban és Hszincsiangban azt mutatja, hogy megveti az emberi jogokat és nem érdeklik a nemzetközi szerződések. Fenyegeti Tajvan autonómiáját és kiterjeszti befolyását a Dél-Kínai-tengeren. Úgy viselkedik, mint egy felemelkedő nagyhatalom, amit egy könyörtelen önkényúr irányít. Ám ereje sokkal nagyobb, mint egykor a Szovjetunióé volt, jóval több lakosa van, hozzáértőbb a kormánya. És hatalmas lehetőségek előtt áll, még akkor is, ha vannak gazdasági bajai – írja az előfizetők számár olvasható cikkében a The Financial Times. Kína nagyon erősen beépült a nemzetközi munkamegosztásba, ami persze az Achilles-sarkat is jelenti a számára, de egyben megadja a külső befolyás lehetőségét is. Hiszen mindenki Kínával akar kereskedni. 

A legtöbb ország jó viszonyra törekszik mind Pekinggel, mind Washingtonnal. Nem szívesen választanának a kettő közül. Emellett az Egyesült Államok főként az utóbbi négy évben elvesztette tekintélyét a világban. Hogyan állíthatja, hogy továbbra is felelős nemzetközi tényező, amikor megéltük az iraki háborút, a pénzügyi válságot és Trump elnökségét? A szerző szerint Amerikának és szövetségeseinek új életre kell kelteniük a demokráciát és gazdaságukat. Ehhez óvniuk kell a technológiai szektorukat, de még ennél is fontosabb, hogy megújítsák a tudományos infrastruktúrát, fel kell frissíteniük az oktatást és bátorítaniuk kell a tehetséges emberek bevándorlását. Meg kell védeniük az alapértékeket, éspedig úgy, hogy ragaszkodnak az igazsághoz és a szólásszabadsághoz minden külső és belső ellenséggel szemben, ezt közösen teszik, és nem hagyják, hogy Kína leválasszon kisebb országokat. Meg kell reformálniuk a nemzetközi kereskedelem intézményeit, továbbá új szabályokat kell kezdeményezniük, hogy korlátozzák Peking mozgásterét, de persze a saját magukét is.

Világossá kell tenniük, hogy akár fegyverekkel is, de megvédelmezik kulcsérdekeiket. A leglényegesebb azonban az, hogy a közös jó megvédelmezésére összpontosítsanak, ahogyan azt Biden teszi.

Szóval lesz bőven versengés, de mélyreható együttműködés is. De úgy, hogy az ideológiák harcában a nyugati szabadság és demokrácia továbbra is vonzóbb maradjon. Az igazi feladat azonban az, hogy ezeket az értékeket odahaza helyreállítsák.

Forrás: Hírklikk