Amerikaiak és európaiak közösen követelnek szankciókat Orbán és korrupt társai ellen

HírKlikk 2022. február 11. 18:45 2022. feb. 11. 18:45

Az IPAK Kleptokrácia elleni Interparlamentáris Szövetség (The Inter-Parliamentary Alliance against Kleptocracy) szót emelt a demokrácia magyarországi hanyatlása ellen, követelve Orbán Viktor klienseinek megbüntetését. Az Európai Parlament és az amerikai kongresszus közös testülete nyilatkozatban mutatott rá, „A korrupció és a kleptokrácia a demokráciát fenyegető legnagyobb veszély”. 

A nyilatkozat aláírói Washingtonban találkoztak, hogy az IPAK megalakítása alkalmából megvitassák a korrupció és a kleptokrácia elleni világméretű harc transzatlanti összehangolásának kérdéseit. Az általuk kiadott dokumentum aggasztónak mondja, hogy néhány uniós tagállamban a jog uralmát fenyegető veszélyeket a szisztematikus korrupció szítja – emeli ki a Politico

Orbán Viktor magyar miniszterelnök antidemokratikus akciói és nyilatkozatai olyan bizonyítékokkal járnak együtt, amelyek a kormányfő családtagjait és haverjait hozzák összefüggésbe a szisztematikus korrupcióval – áll a dokumentumban, amely emlékeztet Tiborcz István Elios-ügyére, és arra, hogy Orbán veje 40 millió eurónyi közbeszerzési megrendelést nyert el, majd e pályázatok lebonyolításában súlyos szabálytalanságokat talált az EU korrupcióellenes testülete. 

A dokumentum külön kitér arra is, hogy a magyar miniszterelnök gyermekkori barátja kétes úton az ország leggazdagabb embere lett, és közben a társaságainak a részvényárfolyamai egy ideig a világon a legjobban jövedelmezők voltak az állami megrendelések folyamatos érkezésének köszönhetően. „Felszólítjuk az EU Bizottságát és az amerikai kormányt, hogy hozzanak megfelelő szankciókat azon magyar egyének ellen, akiket megalapozott vádak érnek jelentős korrupciós, vagy az állami vagyon ellopásával kapcsolatos ügyekben. Attól tartunk, hogy ha elmarad a határozott cselekvés, Orbán Viktor demokrácia elleni támadásait, amelyeket korrupció tesz lehetővé, átterjedhetnek az unió más tagállamaira is. A kleptokraták nem csupán lopják az adófizetők pénzét, hanem rendszerszerűen veszélyeztetik demokráciáink jövőjét. Az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak, a világ két legnagyobb demokratikus hatalmának nem kell szégyenlősnek lenni az e kihívás elleni harcban” – áll a dokumentumban.

Forrás: Hírklikk