Amihez Mészáros Lőrinc hozzáér, arannyá változik

HírKlikk 2019. június 13. 15:31 2019. jún. 13. 15:31

Csak tavaly több mint 120 milliárd forint osztalékot vett fel az Orbán alatt tempósan kiépült "nemzeti tőkésosztály" öt leggazdagabb köre.

Orbán Viktor még évekkel ezelőtt kijelentette, hogy különösen fontosnak tartja a nemzeti tőkésosztály megerősítését - emlékeztet az index.hu a NER-es üzletemberek elképesztő gazdagodását a friss céges beszámolók alapján összegző cikkében.

A nemzeti tőkések - vagy esetleg inkább oligarchák - gyarapodási folyamatában ugyan némi zavart okozott a G-nap, de a Simicska Lajossal történt szakítás óta csak még tempósabban gazdagodnak a NER milliárdosai.

Az Orbán Viktorhoz hű vállalkozók cégeinek beszámolóiból egyértelmű tendencia rajzolódik ki: évről évre nő a – főként közbeszerzéseken hizlalt – vállalkozások vagyona, nő az adózott eredményük, és a kivett osztalékok is milliárdos emelkedést mutatnak.

A miniszterelnök igényei tehát teljesülni látszanak, ezt támasztja alá az is, hogy a hozzá lojális vállalkozók, barátai, rokonai az elmúlt tíz évben közel ezermilliárd forintot gyűjtöttek. A leggazdagabbak csak tavaly több mint 120 milliárd forintnyi osztalékot tehettek zsebre, és közülük is Mészáros Lőrinc köre teljesített messze a legjobban.

A gázszerelőből lett mágnás korábban már arról is nyilatkozott, hogy át sem látja több száz cégből álló hálózatát, valamint nem tartja magát Orbán strómanjának. A 2018-ra kifizetett osztalékok a következőképpen alakultak:

  • 72,42 milliárd forint osztalékot vett fel a Mészáros Lőrinc köre, ide számítva Szíjj László cégeit is;
  • 17,73 milliárd forintot hoztak a korábbi Simicska-cégek, ugyancsak a Mészáros-körnek;
  • 11,31 milliárd forint osztalékot vett fel a Garancsi-Scheer kör;
  • 10,52 milliárdot osztalékot fialt a Vajna-örökség;
  • 10,14 milliárdot vett fel az Orbán-Tiborcz kör; és
  • 0,59 milliárd forintot Rogán Cecília.
Forrás: Index