Amit Orbán csinál, még csak nem is illiberális

HírKlikk 2020. szeptember 27. 15:30 2020. szept. 27. 15:30

A hónap végén előterjesztendő jogállami jelentés nem helyettesíti a folyamatban lévő jogállami eljárást Magyarország és Lengyelország ellen, sem pedig az Európai Bíróságnál kezdeményezett szerződésszegési eljárásokat. A minden országot számba vevő jelentés alapján, pontosan össze lehet hasonlítani majd az állapotokat, és így egyértelműen kiderül: van jogállam az adott országban, vagy nincs.

Erről – ahogy a Hvg360 beszámol róla – az Európai Bizottság alelnöke, Vera Jourová beszélt a Spiegelnek adott interjúban. A HVG kiemeli: Jourova a többi között leszögezte: amit Orbán csinál, még csak nem is illiberális. Szerinte félő, hogy a közvélemény egy napon arra döbben rá: a legutóbbi választás volt az utolsó, amelyet még szabadnak lehetett nevezni.

Arról is beszélt, hogy ugyan Európa több más részén is megnehezül a sajtó munkája, szűkül a civil szervezetek mozgástere, de ami Magyarországon van, az riasztó. A magyar médiát már nemigen lehet sokszínűnek nevezni. Épp ezért a Bizottság a jövőben fokozottan oda akar figyelni a sajtószabadságra. A demokrácia egyik pillére ugyanis, hogy átfogóan és szabadon lehessen tájékozódni – mondta Jourová.

 
Forrás: Hírklikk