Áprilisig minden napra jutott egy törvény, amit a kormány nem osztott meg a nyilvánossággal

HírKlikk 2023. május 10. 17:30 2023. máj. 10. 17:30

2023 első három hónapjában 96 darab nem titkosított, de a nyilvánosság elől gondosan takargatott határozatot hozott a kormány.

A 96 darab határozat azt jelenti, hogy áprilisig átlagosan minden napra jutott egy olyan kormánydöntés, amely elméletileg nem tartalmaz titkos információt, mégsem tudja senki sem, hogy miről szólnak és mennyibe kerülnek, vagy kit/kiket érintenek. 

A „kétezres döntések" részletei nem jelennek meg a Magyar Közlönyben, de a titkosításuk sem indokolt, csupán nem kötelező közzétenni őket. Tavaly 470, tavalyelőtt 679 ilyen döntés született.

A hvg.hu összefoglalója alapján a számok azt mutatják, hogy a közelmúltig a kormány egyre több döntését igyekezett ilyen módon elzárni a nyilvánosság elől. Orbán Viktor második győztes választásának évében, az eskütétele napjától, 2010. május 29-től az év végéig eltelt bő fél évben még csak tizennégy ilyen kétezres döntést hozott az Orbán-kormány, a 2011-es teljes évben aztán tizenkilencet. 2013-ban huszonegyet, 2014-ben már harminchármat. Onnantól kezdve kétévente gyakorlatilag dupláztak Orbánék.

Idén eddig egyetlen egy kétezres döntés részletei szivárogtak ki: februárban egy stratégiainak nevezett soproni ülésen a kormánypárt arról döntött, hogy 17 milliárd forinttal megtoldja egy Mészáros Lőrinc cége által kivitelezett vasúti fejlesztés költségvetését. Korábban egy kétezres határozat szerepelt indoklásként azoknak a felmondólevelében is, akiket 2019 tavaszán az állami leépítési hullámban küldtek el – innen értesültek a létezéséről –, és hasonló döntés rendelkezett 2020 elején a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetéséről – ezt pedig onnan derült ki, hogy a dolgozókkal közölték.

Forrás: hvg.hu