Aranyeső Orbán egyházára

HírKlikk 2020. január 9. 11:39 2020. jan. 9. 11:39

A legutóbbi parlamenti választások óta, 29 milliárd forintot tett ki azon egyedi kormányzati támogatások összege, amelyek kedvezményezettje valamelyik református gyülekezet volt.

Különösebb indok nélkül, látványosan megnőtt az utóbbi években a kormányfő felekezetének, a reformátusoknak juttatott állami támogatás. Csak egy példa a sok közül a rákoscsabai református egyházközség, a Mennybemenete templomának építtetője, amely két éve 520 millió forintos egyedi támogatást kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumából. A kabinet a múlt év utolsó napjaiban ismét egyedi támogatást, ezúttal 920 millió forintot szavazott meg a Makovecz Imre által tervezett szakrális épület megvalósításához, amelynek alapkövét 2009-ben még maga a tervező tette le.

2015 óta egyébként 108 olyan kormánydöntés született, amely a „rendes” költségvetési támogatáson felül, plusz pénzeket juttatott a református közösségeknek – a templomépítéstől kezdve, az ingatlanok felújításán és a turisztikai fejlesztéseken át, a „forrásszükségletek” kielégítéséig. De jutott pénz honismereti táborok szervezésére is a református lelkészek közreműködésével, akiket Kövér László házelnök a felekezet augusztusi szárszói konferenciáján gyávasággal vádolt, mondván: nem elég bátran megmondani a híveknek, hogy miként kell „jófelé szavazni”.

A HVG számításai szerint

csak a legutóbbi parlamenti választások óta 29 milliárd forintot tett ki azoknak az egyedi kormányzati támogatásoknak az összege, amelyek kedvezményezettje valamelyik református gyülekezet volt.

Ez az összeg szinte forintra megegyezik azzal, amennyivel az Orbán-kormány az idén ősszel Budapesten sorra kerülő katolikus világtalálkozó, az Eucharisztikus Kongresszus megrendezését 2016 óta támogatta.

G7 portál úgy számolta, hogy egy főre vetítve, a reformátusok ma már kétszer akkora állami támogatást tudhatnak magukénak, mint a katolikusok.

A reformátusok esetében árnyalja a képet, hogy a támogatások meghatározó részének határon túli gyülekezetek a kedvezményezettjei. Az Erdélyi Református Egyházkerület például az előző parlamenti ciklusban egymaga 43,5 milliárd forintot húzott be Budapestről az Erdélyi Átlátszó összesítése szerint. Ezt az összeget tavaly nyáron 7,9 milliárd forinttal, majd ősszel újabb 3 milliárddal toldotta meg egy-egy újabb kormányhatározat.

Forrás: HVG