Armageddont vizionál a volt SZDSZ-es képviselő az ellenzék győzelme esetére

HírKlikk 2021. június 30. 12:10 2021. jún. 30. 12:10

Hack Péter jogtudós, volt SZDSZ-es politikus szerint, alkotmányos válsághelyzet és polgárháborús körülmények alakulnának ki, ha az ellenzék egy esetleges választási győzelem után felfüggesztené a jogállamot és átírná az Alaptörvényt.

Hack Péter szerdán, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában ezt arra reagálva mondta, hogy a műsor felvezetése szerint baloldalhoz köthető jogászok arról értekeznek, hogy ha 2022-ben szűk többséget szerezne az ellenzék, kis időre felfüggesztenék a jogállamot és átírnák az Alaptörvényt.

Hack Péter véleménye szerint a javaslat olyan téves állításokból indul ki, mint hogy a hatályos Alaptörvény nem legitim, és Magyarországon diktatúra van.

A javaslat komoly veszélyeket jelent, mert a rendvédelmi szervek, közigazgatásban tevékenykedők, ügyészek, bírák olyan helyzetbe kerülnének, amely során jogelméleti vitákat kellene eldönteniük – mondta, hozzátéve: egyesek az írott jognak megfelelően, mások az új parlamenti többség által elfogadott törvények alapján járnának el.

Ez kiszámíthatatlanná tenné a jogalkalmazást, felborítaná a jogrendet, és utcai tüntetésekhez, erőszakos összecsapásokhoz vezetne, ami „mindennél rosszabb lenne Magyarországnak" – hangsúlyozta.

Hack Péter beszélt arról is, hogy Brüsszelnek jogi értelemben nem lenne beleszólása, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem tartja kizártnak, hogy az európai bürokraták együttműködnének a magyar ellenzékkel.

Forrás: MTI