Az Agrárkamara szerint a magyarok méltatlanul mellőzik ezt az egészséges húsfajtát

HírKlikk 2025. március 17. 11:30 2025. márc. 17. 11:30

Magyarországon a nyúlhús fogyasztása rendkívül alacsony, mindössze 0,4 kg/fő/év körül mozog, ami jóval elmarad az európai átlagtól. Bár a nyúlhús kiváló tápértékkel rendelkezik – magas fehérjetartalmú és allergénmentes –, ennek ellenére nem része a mindennapi étrendnek.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a magyarok „méltatlanul mellőzik” ezt az egészséges húsfajtát. E mellőzöttségnek azonban az alapja a nyúlhús ára is lehet. Kistermelőknél jelenleg az élő nyúl 2000 Ft/kg, a nyúlhús csonttal 2500 Ft/kg áron kapható, a kereskedelemben pedig a konyhakész termékek ára 3000-5000 forint között változik kilogrammonként – írja az Agrárszektor.

A nyúlhús termelési helyzete nagy átalakulásokon ment keresztül. Az 1990-es évek utáni gazdasági célú háztáji nyúltartás megszűnésének több oka is van Magyarországon. A rendszerváltás után a korábbi szövetkezeti rendszer megszűnt, ami a háztáji termékek felvásárlásának fő csatornája volt. A magán kereskedelemben pedig nem alakult ki olyan hatékony felvásárló hálózat, amely képes lett volna a háztáji nyúltermelés termékeit felvenni.

Míg a rendszerváltás előtt a nyúltenyésztés jól jövedelmező keresetkiegészítésnek számított, és a falvakba heti rendszerességgel érkező nyúlfelvásárló autóknál az értékesítés biztosított volt, a fordulat után ez megváltozott, és nem volt elég a nyulakat tenyészteni, 2,5 kilogramm körüli vágósúlyig felnevelni, hanem még az eladásukról is gondoskodni kellett. 

A háztáji nyúlfelvásárlás vége tehát a háztáji húscélú nyúltenyésztésnek is a végét jelentette. Helyét sokkal kisebb volumenben átvette a hobbicélú, fajtatiszta tenyésztés, amelynél bár a kiállításokon értékelt jó minőségű példányok jóval magasabb áron értékesíthetők, de töredék mennyiségben. Ezzel együtt a nagyüzemi termelés előretörése volt megfigyelhető, hiszen a nagyüzemi nyúltenyésztés hatékonyabb és gazdaságosabb, mint a háztáji. A nagyüzemek emellett képesek voltak a piaci igényekhez igazodó, nagy mennyiségű és jó minőségű nyúlhúst előállítani.

A fogyasztói szokások változása is megfigyelhető volt. A nyúlhús iránti kereslet csökkent, helyette más, olcsóbb húsfajták kerültek előtérbe. A háztáji, keresetkiegészítési célú, és családi ellátásra termelő kisgazdaságok visszaszorulása is jellemző tendencia lett, és ez nem csak a nyúltenyésztés visszaesésében figyelhető meg. Például korábban az 1-2 hektáros görögdinnye termelők is nagy számban voltak jelen a piacon, akik főállás mellett kertészkedtek, de az ő létszámuk is megcsappant, helyüket a főállású, nagyobb területeken gazdálkodók foglalták el napjainkra.  A falusi lakosság elöregedése és a fiatalok elvándorlása miatt csökkent a háztáji gazdálkodással foglalkozók száma. A takarmányárak növekedése, valamint az energiaárak emelkedése jelentősen növelte a háztáji termelés költségeit, ami a jövedelmezőség rovására ment.

Ezek a tényezők együttesen vezettek ahhoz, hogy a gazdasági célú háztáji nyúltartás szinte teljesen megszűnt Magyarországon, és a nyúlhústenyésztés a nagyüzemekbe tevődött át. A hazai termelés napjainkban szinte teljes egészében exportorientált; az előállított nyúlhús 97 százalékát külföldön értékesítik.

A KlikkTV témához kapcsolódó korábbi, 2023. május 26-i adása itt nézhető meg: