A posta irreális ajánlata miatt zárhat be a hivatal egy dunántúli faluban

HírKlikk 2024. szeptember 23. 04:45 2024. szept. 23. 04:45

A postai szolgáltatás megszűnésétől tartanak az emberek Veszprémvarsány. A Győr-Moson-Sopron vármegye szélén fekvő kistelepülés önkormányzatát egy évvel ezelőtt kereste meg a Magyar Posta a partneri programjával.

Vaderna Melinda polgármester a Kisalföldnek elmondta, hogy a posta három évre kötne szerződést, amiben az önkormányzat vállalná a postai szolgáltatás működtetését. Az állami vállalat egy ügyintéző garantált bérminimumát, valamint egy minimális eszközparkot adna. A többit az önkormányzatnak kellene állnia: a bér járulékait, a helyiséget, a rezsiköltséget és az eszközök beszerzését.

– Először arra gondoltunk, hogy lehetne a posta a polgármesteri hivatalban, de erről lemondtunk, mert távol esik a falu központjától. Számításaink szerint közel 400 ezer forint lenne a havi kiadásunk. A posta felajánlotta, hogy bérelhetjük az épületet havi 134 ezer forintért, így összesen már több mint félmillió forintba kerülne havonta az önkormányzatnak a postai szolgáltatás, de ki tudja, hogyan nőnek majd az energiaárak. Azt sem tudjuk, hogy mennyi a veszprémvarsányi posta bevétele, mert azt nem árulják el, nem tudunk vele kalkulálni. Egy olyan szolgáltatási szerződést kellene tehát aláírni 3 évre, hogy nem tudjuk, milyen kiadással és bevétellel jár az önkormányzat részéről. Ez felelőtlen gazdálkodás lenne – hangsúlyozta a polgármester.

– Azt gondoltuk, hogy megvásárolnánk az épületet, és hogy a költségeket fedezzük, kiadnánk egy részét. Vételárként a posta 23 millió forintot jelölt meg a felújításra váró épületre. Amikor aztán vételi ajánlatunkról tájékoztattam a postát, az a válasz érkezett, hogy nem kívánják eladni az épületet, határozatlan ideig tovább működik a posta – idézte fel az előzményeket Vaderna Melinda.

Hozzátette:

idén augusztusban a posta ismét megkereste az önkormányzatot. Most már az épület vételárát 72 millió forintban jelölték meg. Szóval alig egy év alatt 49 millió forinttal többe került volna.

– Ez irreális összeg egy felújítandó épületért. Az ingatlant amúgy is csak úgy tudná az önkormányzat megvásárolni, ha egy másikat eladna. Abban látom a megoldást, hogy a központban lévő épületben működik a posta, és az épület egy részét kiadjuk, hogy bejöjjön az szolgáltatás költsége. Mi partnerek vagyunk a szolgáltatás megoldásában, de a posta irreális ajánlatát nem tudjuk elfogadni. Ezt jeleztük, hogy a vételárat magasnak találjuk, várjuk a válaszukat. A kérdés az, hogy a posta meg akarja-e oldani a szolgáltatást vagy nem – állapította meg Vaderna Melinda.

Forrás: Kisalföld


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom