Az államtitkár elszólta magát, végleg bezárják a postákat?

HírKlikk 2022. november 28. 06:20 2022. nov. 28. 06:20

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője levélben kérdezte a kormányt a postabezárásokkal kapcsolatban. A párt közleménye szerint nagyon úgy tűnik, Orbánék véletlenül beismerték, a jelenleg „szünetelő" postafiókokat nem tervezik újra nyitni. Amíg a posta vezetői többmilliós fizetést tesznek zsebre, addig az alkalmazottak létszámát folyamatosan leépítik, „a csődkormány újabb áldozatai, nagyon úgy tűnik, hogy a postai dolgozók lesznek”.

Tóth Bertalan azzal a kérdéssel fordult a kormányhoz, hogy megtudja, mégis mi a valódi oka a hatalmas léptékű posta-bezárásoknak. Közel 210 településen, mintegy 400 postafiók működését „szüneteltetik" átmenetileg. A közlemény emlékeztet: mindezt veszteséges működésre hivatkozva, ám szerintük a számok azt mutatják, a Magyar Posta az utóbbi két évben kifejezetten nyereséges volt, hiszen 24,3 milliárd forint profitot termelt. A kormány és a Magyar Posta eddig következetesen szüneteltetésről beszélt, és azt mondták, hogy a minimálisan elégséges szolgáltatáshoz szükséges 1600 posta helyett a 366 posta működése szüneteltetésének ideje alatt is 2200 posta fog működni az országban.

Az MSZP szerint azonban a párt frakcióvezetőjének küldött mostani levél alapján „itt bizony nem szüneteltetésről van szó, hanem végleges bezárásról”. Dr. Fónagy János gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár válaszolt a szocialista politikusnak, válaszában úgy fogalmazott, „az előírt mintegy 1600 posta helyett a SZÜNETELTETÉST KÖVETŐEN IS országszerte több mint 2200 posta áll az ügyfelek rendelkezésére."

Az MSZP szerint ez a megfogalmazás pedig csak arra enged következtetni, hogy a most szünetelő fiókok, többé már nem nyitnak újra. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt évek leépítései várhatóan tovább folytatódnak. Az elmúlt két évben 2600 dolgozótól vált meg a posta, most további 300 alkalmazott kirúgását jelentette be. Mindezt úgy, hogy a Magyar Posta vezetőinek számában továbbra sincs csökkenés, persze fizetésükben sem. Úgy vélik, többmilliós havi bérük mellett teljesen érzéketlenek az alkalmazottak felé, akik így kilátástalan helyzetbe kerültek.

Tóth Bertalan szerint elképesztő, hogy Orbánék évről-évre több adót szednek be, és ezzel arányosan, egyre kevesebb szolgáltatást adnak a magyaroknak.

„Lassan nem marad olyan közszolgáltatás, ami ne lenne romokban. A közoktatás lerombolása, az egészségügy tönkretétele, a szociális munkások gúzsba kötése után a postai dolgozók elbocsájtásán a sor. Mindeközben a fideszes elit lubickol a fizetésemelésekben, és az állami megrendelésekben” – írják a szocilaisták.

Forrás: MTI-OS