Az amerikai fegyvereknek köszönhetően Ukrajna megmenekült az összeomlástól

HírKlikk 2024. április 24. 19:30 2024. ápr. 24. 19:30

Az amerikai Képviselőház által elfogadott ukrán mentőcsomag olyan, mint amikor a lovasság benyomul a városba, hogy megmentse a jó embereket, de valójában csak meghosszabbítja a véres állóháborút. Persze lélektani áttörés Kijev számára, ugyanakkor vereség Moszkva szemszögéből, ám hogy lesz-e alapvető változás a fronton, az attól függ, miként használja Ukrajna az amerikai fegyvereket – állapítja meg David Ignatius biztonságpolitikai szakíró.

Ezen belül rengeteg múlik azon – mutat rá a Washington Post –, mennyire képes Ukrajna támadni az orosz állásokat a Krímben. A harcok menetét az ATACM-300 közepes hatótávolságú harcászati rakéták fordíthatják meg, mert azokkal célba lehet venni az orosz repülőtereket, katonai raktárakat, parancsnoki állásokat az elfoglalt területeken. Ez bajba sodorja az utánpótlást, hosszabb távon pedig elérheti, hogy az oroszok felülvizsgálják a stratégiájukat, így megnyithatja az utat a béketárgyalásokhoz.

Orosz elemzők elismerik, hogy az ukrán védelem most megerősödik, még az ellentámadás sem kizárt. Bár ez utóbbit a Biden-kormányzat ellenzi. Tüzérségi lövedékeket akár órákon belül útnak indíthat, a kérdés, csak az, Kijev hány teherautót tud küldeni értük. Ami még nagyon kell, az a légvédelmi rakéta.

Moszkvai források szerint messze nem igaz, hogy az ukrán védők az összeomlás szélén állnak. Nagyjából azt kell csinálniuk, amit a finneknek, amikor Sztálin 75 éve megtámadta őket. Hála Bidennek és a Kongresszus jelentős kétpárti többségének, Ukrajna túlélése ma biztosabbnak látszik, mint egy héttel ezelőtt.