Az amerikaiak ejthetik a vádat a WikiLeaks-alapító Assange ellen

HírKlikk 2024. április 11. 18:40 2024. ápr. 11. 18:40

Joe Biden közölte, fontolóra veszi Ausztrália kérelmét, hogy az Egyesült Államok ejtse a titkos amerikai dokumentumok közzététele miatt emelt évtizedes vádat a WikiLeaks alapítója, Julian Assange ellen.

Ausztrália évek óta sürgeti, hogy az Egyesült Államok ejtse a vádat az ausztrál állampolgárságú Assange ellen, aki az Egyesült Királyságban, börtönéből küzd az Egyesült Államoknak való kiadatása ellen. A Szabad Európa értesülése szerint Joe Biden a japán miniszterelnök az ügyben feltett kérdésére azt felelte: „Fontolgatjuk.”

Assange ellen 17 rendbeli kémkedés és egy számítógépes visszaélés miatt emeltek vádat, miután csaknem 15 évvel ezelőtt titkosított amerikai dokumentumokat tett közzé honlapján. Az amerikai ügyészek azt állítják, hogy a most 52 éves Assange bátorította és segítette az amerikai hadsereg hírszerzési elemzőjét, Chelsea Manninget a WikiLeaks által közzétett diplomáciai táviratok és katonai akták ellopásában, és ezzel életeket tett kockára.

Forrás: Szabad Európa


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom