Az Andrássy úton zengett a „Ruszkik, haza!” 

HírKlikk 2024. február 24. 19:10 2024. feb. 24. 19:10

Több száz demonstráló gyűlt össze szombat délután négy órára Budapesten, a belvárosi Városháza parkban, hogy lassú vonulás után az orosz nagykövetség előtt megemlékezzenek Ukrajna lerohanásának második évfordulójáról. A parkban megjelent David Pressman amerikai nagykövet is. A tömeg megindult, az Andrássy úton zeng a „ruszkik haza!”

Fél négy előtt David Pressman amerikai nagykövet is megjelent a Városháza parkban. Közben az összegyűltek egy többszáz méter hosszú ukrán zászlót tekertek le, és mögé rendeződve indultak neki az útnak, az orosz nagykövetség elé, az Andrássy út és a Bajza utca sarkára. A tömegben javarészt ukrán szó hallatszik, még a „ruszkik, haza!” kórus is erős ukrán akcentussal szól – írta meg a Telex.

A tömeg eleje már ráfordult az Andrássy útra, amelynek csak a fél útpályáját zárták le a rendőrök, a Hősök tere felé vezető oldalát. A menet két háztömb hosszúságban vonul tömött sorokban az Andrássy úton, amit az Oktogon és a Bajza utca között már teljes szélességben lezártak.

„Oroszország gyerekeket gyilkol”, „Állítsátok meg Putyint, állítsátok meg a háborút!”, „Oroszország megöli Ukrajnát!”, „Támogassátok Ukrajnát, fegyvereket most!” – követelik a demonstrálók.

A tömeg eleje időközben megérkezett a nagykövetségnél felállított színpad elé. A kivetítőkön a háború pusztításának képei láthatók.

Az első szónok Karácsony Gergely főpolgármester szólalt fel, „Ruszkik, haza” – indított, amit a tömeg át is vett tőle. Szerinte itt most azért gyűltek egybe, hogy megüzenjék a világnak: „hitvány kormányunk van, de mi nem vagyunk hitvány nemzet”. Beszédét folyamatosan ukránra is fordítják. Karácsony azt ajánlotta Orbánnak, hogy menjen el Bucsába, Kijevbe, és beszéljen a túlélőkkel. „Szégyelljük Magyarország kormányát” – mondta. Karácsony beszédében „Putyin legfontosabb tanítványának” nevezte Orbánt, aki szerinte „fojtogatja” Budapestet. 

A főpolgármester után Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere következett. Kerülete a mészárlás után testvérvárosi kapcsolatra lépett Bucsával, a Kijevhez közeli kisvárossal, ahol a megszállók több száz civilt végeztek ki. Baranyi szerint támogatnunk kell a megtámadottat, ezen nincs mit gondolkodni. „Meg kell mutatnunk a világnak és ukrán testvéreinknek, hogy Orbán mellett létezik egy párhuzamos Magyarország is” – mondta.

Két ukrán felszólaló következett, Petrovszka Viktorija, aki addig a szónokok beszédét fordította ukránra, egy olyan ukrán katonanőről mesélt, aki tavaly még itt volt egy budapesti tüntetésen, de azóta hősi halált halt. „A háború megtanít gyűlölni, gyűlölni a gyilkosokat” – olvasta remegő hangon. Utána Vova Gejzer ukrán zenész adott elő egy dalt, amit sokan sírva kísértek tapssal. Gejzer az előadás után megköszönte a magyaroknak, hogy befogadták.

Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője, a rendezvény utolsó szónoka Putyin „brutális, véres, népirtó háborújáról” beszélt, és biztosította az ukránokat, hogy mellettük áll. „Mi nem állunk Putyin oldalán, Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral” – mondta.

A demonstráción egyperces néma csenddel emlékeztek a háború áldozataira.

 

Forrás: Telex


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom