Az ÁSZ újra nekiment a DK-nak

HírKlikk 2019. február 4. 13:30 2019. feb. 4. 13:30

A hétvégén egymásnak feszült a Demokratikus Koalíció és az ÁSZ, miután az ellenzéki párt lemondásra szólította fel a számvevőszék fideszes országgyűlési képviselőből lett elnökét. Az ÁSZ közleményben utasított vissza minden vádat.

A történtek előzménye: a DK vasárnap sajtótájékoztatón jelentette be, leváltanák az ÁSZ elnökét, a fideszes Domokos Lászlót, mert a párt szerint a számvevőszék „politikai megrendelésre” bírságokkal lehetetleníti el az ellenzéki pártokat. Az ÁSZ erre közölte, a DK felvetése maga a jogállam elleni támadás, ám ők nem vesznek részt a DK európai parlamenti választási kampányában.

Az ÁSZ hétfőn délelőtt fontosnak tartott kiadni egy újabb közleményt; e szerint a Demokratikus Koalíció gazdálkodásában feltárt törvénysértésekért, szabálytalanságokért, illetve azok törvényben rögzített jogkövetkezményeiért a pártot terheli a felelősség. Egyben megismétlik, hogy "az ÁSZ független a pártpolitikától, nem vesz részt a kampányküzdelmekben, ellenőrzési tevékenysége során nem mérlegel pártpolitikai szempontokat"

Az ÁSZ minden pártot azonos törvényi előírások alapján és eljárási szabályok szerint ellenőriz. Pontosan ez az, ami garantálja a jogállami kereteket, illetve a demokratikus normáknak való megfelelést - írják a közleményben. Ehhez azért érdemes hozzátenni - jegyzi meg a közleményről beszámoló Népszava, hogy a számvevőszék eddig 800 millió forintot vont el az ellenzéki pártoktól. A Fidesz és a KDNP gazdálkodását ugyanakkor szabályosnak találták.

Forrás: Népszava