Az az emberkísérlet, ami az iskolákban történik

HírKlikk 2020. szeptember 26. 09:54 2020. szept. 26. 09:54

Nincs egységes protokoll, a tesztelési gyakorlat kaotikus, a karantén-kötelezettség megállapítása pedig következetlen – ilyen körülmények között zajlik az őszi tanév első hónapja számos magyar iskolában. A pedagógusok nem értik, velük miért nem törődik senki, a szakszervezet pedig sötét jövőt vizionál, ha nem lesz változás a szabályozásban.

Egy budapesti tanítónőnél megfázáshoz hasonló tünetek jelentkeztek, így múlt hétfőn felkereste a háziorvosát, aki a tünetek miatt, koronavírus tesztet kért neki. Másfél nap elteltével sem jelentkezett senki, értesítést sem kapott arról, hogy regisztrálták a rendszerben, noha a protokoll szerint, 48 óra alatt leveszik a mintát. A tanítónő alsó tagozatba járó osztálya változatlanul az iskolában van, vagyis a legjobb esetben is négy nap telik el, mire haza tudják küldeni őket, ha kiderül, hogy a teszt pozitív lett – olvasható a 24.hu témát feldolgozó írásában.

Egy másik iskolában már az első héten három diák és egy pedagógus tesztje lett pozitív. Két osztályt néhány napra karanténba helyeztek, tanáraikat viszont egyik esetben sem. Nagyon lassú az eljárás, és a tanárokkal senki nem foglalkozik. A tankerülettől maszkot se kaptunk, az iskola saját forrásból vett – mondta egy, az említett iskolában tanító pedagógus.

Pozitív tesztet produkáló kollégája több másik tanárral egy szertárban dolgozik, de őket sem tekintették kontakt-személynek. Jelenleg a diákoknak, a tanároknak, a szülőknek és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének sem tiszta, mi alapján járnak el a hatóságok, ha egy iskolában megjelenik a koronavírus. Pedig legalább harminc iskolában megjelent.

Nincs egységes eljárásrend, fejetlenség, kapkodás van – fogalmazott a 24.hu-nak egy másik pedagógus, aki olyan esetről számolt be, amikor annak ellenére nem teszteltek egy gyermeket, hogy mindkét szülője igazoltan koronavírusos volt. Ha pedig egy tanár a fertőzéssel igazoltan érintett osztályban tanít, akár csak sebészeti maszkban, már nem minősítik szoros kontaktnak, tovább kell dolgoznia.

Sok pedagógus nem is marad otthon betegen, mert nem tud megélni a táppénzéből. Az iskolában lévő gyerekek és felnőttek sokkal inkább alanyai egy emberkísérletnek, mint a szuperkupadöntő résztvevői – fogalmazott egy tanár.

Nem jelent meg egységes, minden iskolára kötelező előírás, ezért zavaros helyzet alakult ki az oktatási intézményekben. Mindezt Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke egy példával érzékeltette: egy pedagógus szeptember 16-án kapta meg a levelet arról, hogy szeptember 8-ától hatósági házi karanténban kell tartózkodnia, noha végig bejárt tanítani.

A jelenlegi szabályozás alapján, az iskolák legfeljebb hazaküldhetik a tanárokat, tesztre viszont nem, ugyanis csak a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Oktatási Hivatal tehet lépéseket, ha egy intézményben felüti a fejét a vírus.

Úgy látszik, stratégiát váltott és mindent egy lapra tesz fel az Orbán-kormány: a fertőzöttek száma már nem fontos, csak a halálesetek elkerülése és az ország működése. Csakhogy sem a tesztelés, sem a kontakt-kutatás, sem a járványügy nem működik olajozottan. Ennek ellenére, a kormány szerint, az egészségügy felkészülten várja a betegek érkezését, noha ezzel ellentétes hírek is érkeznek.

A PSZ alelnöke úgy véli, óriási gond az is, hogy semmilyen eljárásrendet nem dolgoztak ki a krónikus betegségekben szenvedő pedagógusoknak, noha a magas kockázatú csoporthoz tartoznak. Márpedig a tanártársadalom jelentős részét tehetik ki, hiszen az oktatásirányítás szerint, ha egyszerűen „kivennék” a rendszerből a krónikus betegeket, bőven lenne iskola, amit be kéne zárni kellő számú tanár hiányában.

A Pedagógusok Szakszervezete azt sem érti, miért csak október 1-jétől rendelték el a kötelező lázmérést az intézményekben – a tanév első napja helyett. Szerintük átlátható játékszabályokra, egységes eljárásrendre lenne szükség az iskolákban.

Forrás: 24.hu