Az egyik legnehezebb tűzvédelmi szezonon van túl Horvátország

HírKlikk 2024. szeptember 22. 17:15 2024. szept. 22. 17:15

Közel 15 ezer hektár terület égett le, és 40 százalékkal több volt a tűzeset, mint 2023-ban – írta a Vecernji List című horvát napilap.

Horvátország erdeiben – főleg a tengermelléken – a kánikula és a csapadékmentes időjárás miatt minden évben fokozott tűzveszély alakulhat ki. A legtöbb erdőtüzet emberi figyelmetlenség, villámcsapás vagy a vasúti közlekedésben keletkezett szikra okozza.

A hosszabb ideje tartó csapadékos időjárásnak köszönhetően, azonban mostanra a tengermelléki területeken is csökkent annak a lehetősége, hogy újabb erdőtüzek lépjenek fel – közölte a horvát operatív tűzoltó parancsnokság.

A testület adatai szerint június elsejétől szeptember 10-ig 2420 szabad területi tüzet jegyeztek fel, ami negyven százalékkal több, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. Közel 15 ezer hektár terület égett le, 534 százalékkal több, mint tavaly.

Nyolc kiemelten súlyos tűzeset volt az idén: négy Split-Dalmát, három Sibenik-Knin és egy Zára megyében (Zadarska zupanija).

A klímaváltozás miatt várhatóan további extrém tűzesetekkel kell számolni a jövőben, az ezekre való felkészülés kulcsfontosságú – hangsúlyozta a parancsnokság közleményében.

Emlékeztettek: a horvát kormány 5,6 millió eurót különített el erre az évre tűzoltási tevékenységek végrehajtására, valamint további 16,1 millió eurót a védelmi minisztériumnak ugyanerre a feladatra.

A horvát légierő kötelékében egy tűzoltó század is szolgál, amelynek bázisa Zárában van. Hat Canadair CL-415, valamint hat Air Tractor AT-802 típusú tűzoltó repülőgéppel rendelkezik.

A fokozott tűzveszély miatt Horvátországban június 1-jétől október végéig tilos tüzet gyújtani olyan helyeken, ahol a lángok tovaterjedhetnek. Tűzokozás esetén magánszemélyek 1990-től 19 900 euróig (782 ezer forinttól 7,8 millió forintig) terjedő pénzbírságra büntethetők, vagy 60 nap elzárást kaphatnak.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom