Az éles vita segítheti a szavazók döntését

Sebes György 2021. október 13. 12:27 2021. okt. 13. 12:27

Heves szópárbajra számít az ellenzéki előválasztás második fordulójában résztvevő két miniszterelnök-jelölt ma esti televíziós vitáján Horn Gábor. A Republikon Intézet vezetője úgy gondolja, ha ez így lesz, az meg is könnyítheti a jelenleg még bizonytalan, vagy kétkedő ellenzéki szavazók dolgát.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció és Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatásával indult független miniszterelnök-jelölt az RTL Klub műsorában találkozik egymással. Mindketten részt vettek már az előző két vitán is, de akkor még az öt jelölt „csapott össze”, mostanra – a második fordulóra – viszont már csak ketten maradtak. Így ez a műsor is egészen más lesz, mint a korábbiak voltak.

Horn Gábor kiemelte, hogy változatlanul nagy az érdeklődés a szavazás iránt. Ha egyik vagy másik jelölt nagyon jól, vagy esetleg a vártnál rosszabbul szerepel ma este, az kétségkívül befolyásolhatja a választókat. Ilyenkor persze – folytatta – általában döntetlenre hozzák az eredményt és annak nincs is akkora hatása. Viszont mindkét fél érezheti, hogy létkérdés számára a jó szereplés és ettől nagyon éles beszélgetés is kialakulhat.

Az elemző emlékeztetett rá, hogy Magyarországon el vagyunk szokva – vagy inkább nem is szoktunk hozzá –, hogy éles helyzetben ilyen viták is lehetségesek. Az Egyesült Államokban a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok ennél sokkal élesebben feszültek egymásnak, még a jelenlegi elnök és alelnöke között is történt ilyen, de azóta mégis békésen tudnak együtt kormányozni. Az ellenzéki előválasztáson most nagyon kiélezett a verseny, ennek tudható be az utóbbi napok élesebb hangneme. Az egyik oldalon áll a régóta kampányoló, jól ismert politikai közösség arca, Dobrev Klára, a másik oldalon pedig egy olyan ember, aki az országos politikában korábban szinte teljesen ismeretlen volt. Horn Gábor szerint az összetűzéseknek az is oka lehet, hogy a felek nem nagyon tudják kiszámítani egymást és a reakcióikat. Nincs közös politikai múltjuk sem, a többi miniszterelnök-jelölttel korábban közösen dolgoztak egy célért, de Márki-Zay Péter ebbe csak később kapcsolódott bele. Ráadásul két csalódott szavazótáborral is számolni kell. A múlt héten visszalépett Karácsony Gergely hívei úgy érzik, árván maradtak, miközben a jobbikos szavazók sem tudják, hogy nekik most mit kellene csinálni.

A Republikon Intézet vezetője tehát az utóbbi napokban történtek alapján, éles, valódi, kemény vitára számít. Utalt rá, hogy korábban inkább csak Fekete Győr András volt az, aki mindig karakteresen, határozottan és élesen szólalt meg. Ez neki nem jött be, bár valószínűleg nem ezért végzett a jelöltek közül az utolsó helyen az első fordulóban. Ha viszont Dobrev és Márki-.Zay nem a korábbi udvarias, „csak ezt ússzuk meg” hozzáállással vitázik, az meg is könnyítheti a szavazók helyzetét. Elég sokan ugyanis most még zavarban vannak és nem tudják, ebben a helyzetben mit a teendő. Horn Gábor elmondta, őt is tucatjával hívták fel tanácsért ismerősei. Nekik ugyan nem javasolt semmit, hogy mit csináljanak, de a mai vita segíthet ennek az eldöntésében.

Az utóbbi időszakban gyakran esett szó arról, hogy Orbán Viktor kerüli a vitákat, nem áll ki senkivel, csak saját táborának kérdéseire válaszol. Ellenzéki politikusok már csak emiatt sem kerülhetik el a vita-helyzeteket. Többek között ezért is helyesli Horn Gábor, hogy a két jelölt csütörtök este is beszélget majd, ezúttal a Greenpeace és a HVG szervezésében a környezetvédelemről. A zöld ügyet egyébként nagyon fontosnak tartják az ellenzéki oldalon. Az összefogásban résztvevő hat közül két olyan párt is van, amely zöldnek mondja magát, de az összes zászlajára tűzte ezt a gondolatot. Van egy neuralgikus pont is, a Paks-2, amiről már megszólalt Márki-Zay és nem az eddigi ellenzéki álláspontot képviselte.

Vagyis a ma esti politikai állásfoglalások után egy lényeges szakkérdésről is megismerheti a közönség a két jelölt véleményét és ez is segítheti a további szavazást – vélte Horn Gábor.