Az ellenzék nélkül is megszavazta a parlament a kormány rendkívüli felhatalmazását

HírKlikk 2021. február 22. 17:11 2021. feb. 22. 17:11

További 90 napig rendkívüli jogrendben kormányozhat és hozhatja meg a járvány elleni intézkedéseket Orbán Viktor és kormánya.

Az Országgyűlés 133 igen szavazattal 55 ellenében és egy tartózkodás mellett megszavazta a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet meghosszabbítását 90 nappal.

Ennek értelmében, a kormány rendkívüli felhatalmazással kormányozhat tovább és az eddigi, kormányrendeletekkel meghozott intézkedések – hitelmoratórium, bértámogatások, stb. – hatálya is meghosszabbodik.

A Varga Judit igazságügyi miniszter által előterjesztett törvényjavaslat indoklása szerint „koronavírus-világjárvány idején a kormány alapvető célja, hogy megvédje a magyar emberek életét és egészségét, valamint mérsékelje a gazdasági károkat és megőrizze a munkahelyeket. Ennek eléréséhez gyors és hatékony döntéshozatalra van szükség. Az elmúlt hónapok bebizonyították, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták ezeket a célokat”.

Ezzel szemben az ellenzék elutasította a vészhelyzet meghosszabbítását, mert szerintük a kormány visszaélt a hatalommal az elmúlt 90 napban, valamint többek között kifogásolták, hogy miért nincs ingyenes tömeges tesztelés és miért nem jár 100 százalékos táppénz azoknak, akik a koronavírus-fertőzés miatt kényszerülnek otthon maradni, vagy családtagjuk miatt kell otthon maradniuk.

Az ellenzéki politikusok azt is felhozták, hogy miközben az önkormányzatok bevételeit elvette a kormány, aközben Paks 2-re és Budapest-Belgrád vasútvonalra a védekezési alapból költöttek. Az ellenzék arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány nem a válság által érintett cégek bevételeit pótolta, hanem azon cégek költségeit csökkentette. Azonban a költségcsökkentésnek nincs sok értelme, amennyiben nincs bevétele egy cégnek. Hozzátették azt is, hogy a költségcsökkentés sem volt sikeres, ugyanis az ígért bértámogatásokat még februárban sem sikerült kifizetni.

A többségben lévő kormánypárti képviselők az ellenzék nélkül is megszavazták a hosszabbítást.