Az eltűnt menekült gyerekekről szóló oknyomozás nyerte az EU újságírói díját

HírKlikk 2024. október 24. 14:05 2024. okt. 24. 14:05

A Lost in Europe nevű csoport kapta a 2024-es Daphne Caruana Galizia-díjat az Európába kísérő nélkül érkező több mint 50 ezer menekült gyermek eltűnését feltáró munkájukért.

A német, olasz, görög, holland, belga, ír és brit média oknyomozása arra derített fényt, hogy 2021 és 2023 között legalább 51 433 kísérő nélküli gyermeknek veszett nyoma Európába érkezését követően – írja az Euronews.

Az Európai Parlament Daphne Caruana Galiziáról elnevezett strasbourgi sajtótermében megtartott díjátadó ünnepségen Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke, Pina Picierno, a díjért felelős alelnök, valamint a független európai zsűri tagjai is részt vettek.

Metsola elnök elmondta: „Daphne Caruana Galizia örökét viszik tovább azok az újságírók, akik az igazság kimondására teszik fel életüket, és nem hagyják magukat elhallgattatni. Az igazságért folytatott küzdelmük erejét nem törik meg a fontos munkájukat aláásni próbálók fenyegetései. A sajtószabadság nem lehet alku tárgya. Hét év telt el a Daphne elleni merénylet óta. Ma is tisztelettel adózunk emlékének ezzel a díjjal, a Parlament alapértékek iránti töretlen elkötelezettségének bizonyságául.”

A díjra 2024. május 3. és július 31. között lehetett pályázni. A 27 uniós országból több száz újságíró nyújtott be pályaművet. A 318 pályázat közül a zsűri tizenhárom pályaművet küldött tovább a döntőbe a győztes kiválasztása előtt.

Több tízezer gyereknek veszett nyoma

A Lost in Europe munkatársai arról a kegyetlen valóságról rántották le a leplet, hogy 2021 óta átlagosan mintegy 47 gyerek tűnt el naponta az Európába érkezők közül.

A 31 európai országban, köztük Ausztriában, Németországban és Olaszországban gyűjtött adataik arra engednek következtetni, hogy több tízezer menekült gyermeknek veszett nyoma.

A hónapokig tartó oknyomozás ennél magasabb számot sem tart kizártnak, mivel néhány országban következetlen az esetek dokumentálása és hiányosak az adatok, így jelentős vakfoltok vannak a beszámolókban.

A Lost in Europe már korábban is vizsgálódott ezzel kapcsolatban: a 2018 és 2020 közötti időszakot tekintve több mint 18 000 menekült gyermek eltűnéséről számolt be 2021-ben.

A Missing Children Europe szervezet főtitkára, Aagje Leven megjegyezte, hogy ez valószínűleg csak a jéghegy csúcsa, mivel riasztó ütemben tűnnek el az Európába érkező kiskorúak, és félő, hogy sokan közülük emberkereskedelem és modern kori rabszolgaság áldozataivá válnak.

A korrupcióellenes újságírást jutalmazza az EU

Az újságírói díjat a Parlament Elnöksége 2019. decemberi döntése alapján hozta létre az Európai Parlament, hogy tisztelettel adózzon a máltai korrupcióellenes oknyomozó újságíró és blogger Daphne Caruana Galizia emlékének, aki egy autóba rejtett pokolgép áldozatául esett 2017-ben.

A díjjal a Parlament a kiemelkedő újságírói teljesítményt kívánja elismerni. Minden évben a Daphne Caruana Galizia elleni merénylet évfordulóján adja át azoknak az újságíróknak, akik munkájukon keresztül az európai alapértékeket és alapelveket, így például az emberi méltóságot, a szabadságot, a demokráciát, az egyenlőséget, a jogállamiságot és az emberi jogokat védik és támogatják.

A díjra állampolgárságtól függetlenül, bármilyen hivatásos újságíró és szakmai csoportosulás pályázhat. Olyan oknyomozó anyagot kell benyújtaniuk, amely a 27 uniós tagállam egyikében megjelent vagy elhangzott a nyomtatott sajtóban vagy más médiában. A Parlament ezzel az elismeréssel a szabadságot, egyenlőséget és esélyegyenlőséget védő szakmai újságírást kívánja támogatni és reflektorfénybe állítani.

A független zsűri a 27 uniós tagország sajtóorgánumainak és civil társadalmának képviselőiből, valamint a Nemzetközi Újságíró Szövetség egy tagjából áll.

 

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom