Az előválasztás a demokrácia próbája is lesz

Nagy András 2019. június 11. 15:55 2019. jún. 11. 15:55

Magyar György ügyvéd, a fővárosi ellenzéki előválasztás második fordulójának lebonyolítására létrehozott Civil Választási Bizottság elnöke a Hírklikknek kedden elmondta, a maga részéről nem gondolja, hogy a voksolást szét lehet trollkodni. Ugyanakkor elismerte: miként a puding próbája az evés, az előválasztás nem csak az ellenzéki együttműködés, a demokrácia próbája is lesz.

Lassan annyi jelölt tűnik fel a főpolgármesteri előválasztás második fordulójában, mint nyáresti égen a csillag. Fel vannak, fel voltak erre készülve? – kérdeztük Magyar Györgytől, aki szerint ezt csak akkor lehet majd tudni, amikor ennek a hétnek a végén lejár az ajánlásgyűjtésre megszabott határidő. Minden indulónak le kell adni ugyanis kétezer támogató budapesti aláírást, amit huszonöt ember fog ellenőrzi szúrópróbaszerűen, illetve hitelesíteni.

A sajtóban elhíresült jelöltek közül egyelőre még egyébként egyiknek az indulása sem kezelhető kész tényként – hívta fel a figyelmet, ugyanis hivatalosan még senki nem adta le a kétezer aláírást. Ugyanakkor a Karácsony Gergely-Kálmán Olga-Kerpel-Fronius Gábor trión kívül többen is felvették már az ajánlásgyűjtő íveket – erősítette meg.

Arra fel van készülve a választási rendszer, hogy az előválasztást akár négy-öt-hat, vagy netán több rajthoz álló jelölt esetében is fennakadás nélkül le tudják bonyolítani? – kérdeztük.  Magyar szerint technikailag semmi jelentősége nincs, hogy három, vagy tizenhárom jelölt neve lesz a szavazólapokon. Ugyanígy az online voksolás esetén sem lehet ebből galiba - mondja.

Magyar György szerint politikailag sem lehet probléma az eredetileg gondoltnál esetleg jelölt indulásából. Ilyen módon szerinte nem fogja tudni senki úgymond széttrollkodni az előválasztási folyamatot, hiszen a politikát figyelő szavazók tudni fogják, ki komolyan vehető, és ki nem az. Azt azonban hozzátette, megítélése szerint ez a választás a demokrácia vizsgája is lesz, ha pedig mégis megtörténne az, hogy egy komolytalan jelölt kerül ki győztesen a versenyből, az egyet jelent azzal, hogy fél a hatalom – mondja.