Az energiaitalok 80 százalékánál találtak gondot

HírKlikk 2024. október 20. 09:00 2024. okt. 20. 09:00

A tesztelt 35 energiaital közül 28 esetében indított hatósági eljárást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nébih Szupermenta tesztjén 15 csak cukorral, 12 édesítőszerrel, 8 mindkettővel készült energiaitalt vizsgáltak meg. Az italok közül 20 magyar és 15 külföldi előállítású. Az összesen 35 termék 80 százalékánál találtak valamilyen hibát, 28 esetében indult ugyanis hatósági eljárás az élelmiszerjelölési hibák miatt. Szabálytalanságokat többek között a megnevezés, a koffeintartalom jelölése, az összetevők, a termék és az elsődleges összetevők származásának feltüntetése, valamint a tápértékjelölés esetében találtak.

Érdemes kiemelni, hogy a Hell Energy alig tartalmazott B12 vitamint. Ez az Azenpenzem számítása szerint az italokban átlagosan jelen levő vitamin mennyiségének tizedét sem érte el.

A teszt megjelenésével egyidőben a társaság jelezte: legfeljebb 2-3 hétre felfüggeszti a B-vitaminokat is tartalmazó Hell energiaitalok gyártását az Európában tapasztalható B-vitamin-hiány miatt. Ezzel együtt a hatóság csak a Hellnél talált kifogásolhatóan csekély mennyiséget. B12 pedig kettő kivételével minden energiaital összetételében szerepel.

Általános gondnak számított (14 esetben fordult elő), hogy számolási hiba miatt nem megfelelő energiatartalom-értéket tüntettek fel a tápértékjelölésen. Az élelmiszerekben található szerves savak (például citromsav, tejsav, almasav, ecetsav, borkősav) ugyanis hozzájárulnak a termék energiatartalmához, a megadott szervessav-tartalommal számolva a termékek tényleges energiatartalma a legtöbb esetben magasabb volt a jelölésen feltüntetett értéknél.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom