Az EU 9,5 millió euró értékben írt ki pályázatot uniós hírek határokon átnyúló terjesztésére

HírKlikk 2024. június 17. 18:40 2024. jún. 17. 18:40

Az Európai Bizottság két pályázatot írt ki, amelyek keretében 9,5 millió eurót ítél oda uniós médiaorgánumoknak digitális formátumú hírek vagy innovatív formátumú hanganyagok gyártására és terjesztésére – közölte a brüsszeli testület hétfőn.

Az uniós bizottság közleménye szerint az első pályázati felhívás útján az EU két olyan projektet fog finanszírozni, amelyek legalább hat uniós nyelven terjesztenek digitális tartalmakat.

A felhívás médiaszervezeteknek és technológiafejlesztőknek szól, ők kaphatnak támogatást digitális hírek gyártásához és közléséhez. A cél az, hogy növekedjen a digitális formátumú, független beszámolók száma, és így az olvasók az online hírtartalmak széles választékából válogathassanak – írták.

A második pályázati felhívás célja egy olyan projekt finanszírozása, amely hanganyagok, például hírösszefoglalók, riportok, dokumentumműsorok, magazinműsorok és beszélgetős műsorok előállítására összpontosít. A felhívás célcsoportját a hírmédia és különösen a hangformátumra szakosodott médiaorgánumok jelentik.

A pályázat célja, hogy minél több embert érjenek el a független forrásból származó, akár határokon átnyúló audiotartalmak, és ezáltal a tagállamok lehető legtöbb állampolgára hallgathassa őket, különösen azokban az országokban, ahol kevés információ érhető el az uniós ügyekről – írták.

A forrásokról az Európai Bizottság a két pályázati felhívás eredményei alapján dönt majd. A pályázati felhívások 5 millió eurót irányoznak elő a digitális híradásokra és 4,5 millió eurót a hanganyagokra. A nyertesek teljes szerkesztői függetlenség mellett működnek majd – írták.

 A pályázatok leadásának határideje szeptember 19.

Forrás: MTI/Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom