Az EU független vizsgálatot sürget a gázai kórházaknál talált tömegsírok ügyében

HírKlikk 2024. április 24. 20:00 2024. ápr. 24. 20:00

Komoly aggodalmunkat fejezzük ki a gázai Nasszer területén lévő orvosi komplexum és az es-Sifá kórházban felfedezett tömegsírok miatt, ami arra kényszerít bennünket, hogy független vizsgálatot kérjünk a körülmények kivizsgálására, mert ez valóban azt a benyomást kelti, hogy a nemzetközi emberi jogok megsértésére kerülhetett sor – közölte Peter Stano, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője szerdán.

Stano szerint fontos a független vizsgálat és az elszámoltathatóság biztosítása, „ez olyasvalami, amiben az Európai Unió nagyon következetes."

Az ENSZ emberi jogi irodája kedden megdöbbenését fejezte ki, miután palesztin források szerint a több mint 300 holttestet találtak a lerombolt épületek törmelékei alatt, több áldozat keze össze volt kötözve, ami az emberi jogok súlyos megsértésére utal. Volker Türk az ENSZ emberi jogi főbiztosa közölte, hogy irodája együttműködik a tömegsírokkal kapcsolatos vizsgálatban a palesztin hatóságokkal.

Az izraeli hadsereg a Hamász október 7-i, Izrael elleni nagyszabású támadását követő gázai katonai művelete során többször is bevetéseket hajtott végre a térség kórházainak területén. Izrael azzal vádolja a Hamászt, hogy a kórházakat parancsnoki központoknak és fegyverraktáraknak, az ott tartózkodó civileket pedig emberi pajzsként használja. A Hamász tagadja ezeket az állításokat.

Forrás: MTI