Az EU házi készítésű válsággal néz szembe

HírKlikk 2021. január 27. 19:19 2021. jan. 27. 19:19

Az Európai Bizottság korábbi szóvivője sajnálattal állapította meg, hogy a vírus elleni szer körül kirobbant vita rombolja az európai szolidaritást. Nigel Gardner emlékeztetett arra, hogy a vakcina-nacionalizmus zsákutcába vezet, ugyanakkor Brüsszel jajveszékel és a fogát csikorgatja, mert fogynak a meglévő készletek, közben Magyarország kitáncol a sorból, amikor közösségi felhatalmazás nélkül üzletel Oroszországgal. Ezért az EU házi készítésű válsággal került szembe – írja a The Times, amely szerint Európa hosszú, nehéz és megosztó télnek néz elébe.

A lassú engedélyezés miatt, az unió hátrányban van Nagy-Britanniához vagy az USA-hoz képest, most pedig hajba kapnak a tagállamok, mert nem jön elég oltóanyag. Az Orbán-kormány, amely a jogállam és az alapvető szabadságjogok miatt már amúgy is tengelyt akasztott Brüsszellel, felvásárolja az orosz Szputnyik V-t, habár arra az illetékes európai hatóság még nem is bólintott rá. Nagyon úgy néz ki, hogy ebbe a versenybe nem csupán a régi kelet-nyugati vetélkedés szivárog be. Vannak olyan vélemények, hogy a franciák azért késlekednek a beszerzéssel, mert várják, hogy saját cégük elkészüljön az oltóanyaggal, és állítólag ebben támogatja Párizst az EU is. Ugyanakkor az illetékes biztos az amerikai AstraZenecát támadja, noha a közös gyógyszerhatóság még nem is engedélyezte a készítményt. 

A totojázás, a zűrzavar és a felelősség tologatása persze megszokott az unióban. Ám a veszély nem csupán az, hogy ennek emberek esnek áldozatul, hanem azt is mutatja: mennyire csekély a szolidaritás a tagok között. Ezért a múlt heti csúcson már felvetődött a határok lezárása is, jóllehet itt az egyik alapvető vívmányról van szó. A földrész hosszú, nehéz és megosztó télnek néz elébe – írta a lap csak előfizetők részére olvasható cikkében.

 
Forrás: Hírklikk