Az EU idén közel 120 millió euróval támogatja a demokrácia és az emberi jogok előmozdítását

HírKlikk 2021. szeptember 20. 14:00 2021. szept. 20. 14:00

Az Európai Unió idén 119,5 millió euróval támogatja a demokrácia és az emberi jogok előmozdítását világszerte – olvasható az Európai Bizottság hétfői sajtóközleményében.

„Az EU teljes mértékben elkötelezett az egyének védelme és szerepvállalásuk elősegítése, a demokratikus társadalmak kiépítése, valamint az emberi jogok és a demokrácia globális rendszerének előmozdítása iránt. Nem fogja tétlenül szemlélni a demokrácia gyengülését, valamint azt, hogy egyre gyakrabban fordulnak elő emberi jogi jogsértések, növekszik az egyenlőtlenség, az intolerancia, az előítélet és a megkülönböztetés" – olvasható a közleményben.

Az EU 4,8 millió euróval támogatja az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa Hivatalának – a szervezet alapjogi pillérének – 2021-es költségvetését, míg mintegy 100,8 millió eurót fordít a civil társadalmi szervezetek, a demokráciáért és emberi jogokért küzdő aktivisták finanszírozására 116 uniós partnerországban.

Emellett 5 millió euró jut az úgynevezett Demokráciatámogatási Szövetségnek, amely az adatgyűjtést és elemzést hivatott elősegíteni, valamint az uniós tagállamok közötti együttműködést a demokrácia és az emberi jogok területén.

Az Emberi Jogok Globális Kampusza – egy száz egyetemből álló hálózat – 4,9 millió euró támogatásban részesül az idei és a jövő tanévre, továbbá az EU 4 millió eurót különített el emberi jogi válságkeretéből olyan civil szervezeteknek, amelyek a világ legnehezebb, legveszélyesebb politikai helyzeteiben védik az alapvető jogokat.

Forrás: MTI