Az Európa Tanács a kollektív kitoloncolások megszüntetését kérte Magyarországtól

HírKlikk 2024. szeptember 20. 17:30 2024. szept. 20. 17:30

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága azt kérte Magyarországtól, hogy dolgozzon a legális beutazás lehetőségének biztosításán, szavatoljon hatékony jogorvoslatot a menedékkérők számára, és hagyjon fel a Szerbiába történő kollektív kitoloncolások gyakorlatával.

A strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló szervezet közleménye szerint az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága három, az Emberi Jogok Európai Bírósága által hozott ítélet magyarországi végrehajtását vizsgálta.

Megállapították, hogy a magyar hatóságok két ügyet érintően is elmulasztották felmérni a rossz bánásmód kockázatát, mielőtt az érintett menedékkérőket kiutasították az országból és a biztonságosnak ítélt unión kívüli országba, Szerbiába toloncolták volna. A Miniszteri Bizottság felszólította a magyar hatóságokat, hogy a Magyarországról Szerbiába történő kitoloncolások előtt alaposan vizsgálják meg, hogy az érintettek megfelelő menekültügyi eljáráshoz jutnak-e Szerbiában, és azt, hogy ott tiszteletben tartják-e a visszaküldés tilalmának elvét.

Egy másik ügyet érintően arra emlékeztettek, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága jogsértést állapított meg az érintett menedékkérő „kollektív kiutasítása" miatt, valamint azért, mert a magyar hatóságok nem biztosítottak számára hatékony jogorvoslati lehetőséget. A Miniszteri Bizottság az ügyet érintően felszólította a magyar hatóságokat, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a menekültügyi rendszer reformjára vonatkozóan annak érdekében, hogy hatékony hozzáférést biztosítsanak a legális beutazás lehetőségéhez.

A Miniszteri Bizottság tagjai továbbá kifejezték aggodalmukat amiatt, hogy jelentések szerint folytatódnak a kollektív kiutasítások Szerbia irányába. Ezért felszólították a magyar hatóságokat, hogy szüntessék meg azt a gyakorlatot, hogy menedékkérőket személyazonosságuk vagy egyéni helyzetük vizsgálata nélkül szállítanak át Szerbiába.

A Miniszteri Bizottság felkérte továbbá az Európa Tanács tagállamait arra, hogy a magyar hatóságokkal való kapcsolattartásuk során hozzák fel a vonatkozó ítéletek magyarországi végrehajtásának kérdését. Megjegyezték: „ez egy viszonylag ritka lépés, amelyet az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága eddig csak néhány esetben tett meg".

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom