Az Európai Néppártnak nincs szüksége Orbánra

HírKlikk 2020. január 20. 13:59 2020. jan. 20. 13:59

Az Európa Parlament nagy többséggel szavazott úgy, hogy folytatódjék a 7-es cikk szerinti eljárás Lengyelország és Magyarország ellen. Sőt, az EU tegyen ajánlásokat, használjon az eddiginél keményebb eszközöket a két kormány ellen. Ez a többség csak úgy jöhetett létre, hogy a Fidesznek otthont adó pártcsalád, az Európai Néppárt képviselői is a szankciók mellett tették le a voksukat.

Az Európai Néppártnak nincs szüksége a 12 szavazatra. (Ebből 11 fideszes, egy pedig KDNP-s. A kereszténydemokrata képviselő helyzete még kérdéses.) A szociáldemokratákkal, liberálisokkal, zöldekkel együtt megvan a többsége a parlamentben a fideszesek nélkül is. Az EPP arra vár, hogy a magyar kormánypárt kilépjen a pártcsaládból. Ha ezt nem teszi meg, akkor kizárják, ami viszont olyan szempontból veszélyesebb, hogy néhány kisebb párt követheti a Fideszt – jegyezte meg Arató László, a Klubrádió brüsszeli tudósítója.

Az EPP-n nem látszanak a félelem, vagy az aggodalom jelei. Egyre többször kerül ugyanis kínos helyzetbe a Fidesz miatt. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy Orbán pártjának a pártcsaládon belüli helyzete nem föltétlenül azonos a képviselők parlamenti helyzetével.

A Fideszt egyébként valószínűleg befogadnák a konzervatívok és a populista szélsőjobbosok is, de egyik parlamenti frakció sincs meghatározó pozícióban, vagyis Orbán teljesen kikerülne az európai politika fősodrából. Ezért törekszik elég jól láthatóan egy teljesen új pártszövetség létrehozására, de az a terep nehéz, a megszólítható pártok nehezen hozhatók közös nevezőre.

Forrás: Klubrádió